vrijdag 28 november 2008

Naar een absoluut record?

Als je Usain Bolt op de olympische spelen al dartelend de 100 m zag winnen in 9,69 seconden heb je je zeker afgevraagd: waar gaat dat eindigen?
Prof. Mark Denny van de Stanford University (VS) stelde zich de zelfde vraag en begon aan een onderzoek. Hij onderzocht daarbij niet de evolutie in lichaamsbouw van topatleten, maar hij vergeleek de hardlooprecords bij mensen, honden en paarden tijdens de laatste eeuw. En hij vond een trend! Bij honden en paarden is er sinds de jaren ’70 geen geleidelijke stijging van de prestaties meer vast te stellen. Mensen verbeteren hun tijden nog wel.
Op basis van zijn trendonderzoek is Denny er in geslaagd om een formule te ontwikkelen waarmee hij het maximaal bereikbare kan berekenen. Voor de 100 m sprint komt hij zo aan een absolute toptijd van 9,48 seconden.
Denny steekt hiermee ferm zijn nek uit want hij publiceert zijn studie in het gerenommeerde Journal of Experimental Biology (JEB).
Allez Usain, pits er die 0,21 seconden maar af, maar niet méér hé manneke!

donderdag 27 november 2008

Infecteer ze!

Nog een mooi, door elementaire fysica geïnfecteerd spelletje.
Zorg ervoor dat je de gele balletjes bruin maakt door ze in contact te brengen (infectie!) met de bruine balletjes. Je doet dit door de paarse tussenschotten in de gepaste volgorde weg te klikken.
Het spel verloopt traag, maar je kan het versnellen door op een cijfer op je numeriek toetsenbord te drukken. Druk je b.v. 5 dan verloopt alles 5 x sneller: niet altijd aan te raden voor een 60-plusser...
Let ook op dat je geen groene balletjes infecteert. Maar vóór die verschijnen moet je heel wat "levels" overmeesteren. Amuseer je!




dinsdag 25 november 2008

Dansen in Romershoven

Zaterdag 29 november om 20u. wordt er in De Pastorij te Romershoven gedanst!
Geen hiphop of disco maar de goede degelijke klassiekers: wals, tango, chachaca, quick-step, boogie,...
Wie zijn oude danslessen nog eens wil heropfrissen of in praktijk brengen kan er voor een gezellige avond terecht. De inkom is daarenboven gratis: waar kan dát nog!

zondag 23 november 2008

Drink rode wijn en vergeet je zorgen

Wetenschappers hebben al een tijdje hun hoofd gebroken over de zogenaamde "Franse paradox": hoe kan het dat in een land waar in doorsnee nogal cholesterol- en vetrijk gegeten wordt, het sterftecijfer aan hartkwalen vrij laag ligt. U raadt het misschien al: de rode wijn zit er voor iets tussen.
En nu hebben Alzheimeronderzoekers van de UCLA (University of California Los Angeles) er nog een schepje bovenop gedaan: ze hebben aangetoond dat de polyfenolen in rode wijn ook
plaquevorming bemoeilijken, zodat hersencellen veel minder snel vernietigd worden.
Daarnaast zijn er studies die aantonen dat die polyfenolen ook bepaalde tumorvormingen (bij borstkankers b.v.) tegengaan.
Als dat geen alibi is om vanavond nog een lekker glaasje te drinken. Jij ook? Niet vergeten!

P.S. voor de chemisch geïnteresseerden: polyfenolen zijn complexe verbindingen die meerdere fenolkernen in hun structuur bevatten. Door de aanwezigheid van de OH-groepen in de molecule werken ze als antioxydantia.
Een eenvoudig voorbeeld is resveratrol (en om eens geleerd te doen: de systematische naam is: 5-[(E)-2-(4'-hydroxyphenyl)- ethenyl]benzene-1,3-diol):

zaterdag 22 november 2008

Sneeuw!

Wat we vorige week in het Zwarte Woud (gelukkig!?) niet gezien hebben lag deze morgen in al zijn schoonheid voor ons uitgespreid: verse krakende sneeuw!

De opwarming van de aarde is eventjes ver weg ...

Klik om te vergroten

donderdag 20 november 2008

Klimaatdebat

De overmediatisering van onze samenleving heeft het kritisch wetenschappelijk denken geen goed gedaan. Over allerlei kwesties wordt ons een bepaalde visie opgedrongen en de meesten slikken zonder nadenken en zonder controleren waarop die visie steunt. Het wordt dikwijls een kwestie van geloven of niet-geloven, waardoor je volgens de aangesmeerde mening, tot de correct-denkenden of de niet-correct-denkenden gaat behoren zonder dat daar veel denken aan te pas komt.
Een actueel voorbeeld daarvan is de in de media verkondigde theorie over de stijging van de zeespiegel ten gevolge van het afsmelten van het poolijs. We moeten geloven dat die stijging dramatische proporties gaat aannemen: tot 7 à 10 meter aan onze kusten. De paniekstemming wordt stilaan voelbaar, vooral in Nederland dat al eeuwen vecht met de zee. Er zijn al nieuwe Deltaplannen in de maak.
Maar het is nu juist een Nederlandse geofysicus van de universiteit Delft, Bram Vermeeren, die in een studie over de stijging van de zeespiegel tot veel genuanceerdere bevindingen komt. De zeespiegel stijgt inderdaad, maar het is nog steeds niet uitgemaakt of dit een gevolg is van het toenemend broeikaseffect of van een verandering van de zonneactiviteit. Die stijging komt vooral door het afsmelten van de Groenlandse gletsjers.
Uit metingen met satellieten blijkt de zeespiegel op aarde gemiddeld met 3,4 millimeter ± 0,4mm te stijgen. Dit is een gemiddelde stijging met zeer grote variaties naargelang de plaats op aarde. Langs de Amerikaanse westkust treedt er b.v. een daling op terwijl op andere plaatsen de stijging veel hoger is dan het aangegeven gemiddelde. Vermeeren toont aan dat de verschillen in stijging /daling een gevolg zijn van verschillen in zwaartekracht tussen de watermassa en de landmassa. Als de Groenlandse gletsjers smelten zal de massa ervan natuurlijk afnemen waardoor de aantrekkingskracht op het water ook afneemt. Daardoor daalt het zeeniveau in de buurt van de gletjers! Die daling breidt zich over duizenden kilometers uit. Vermeeren toont aan dat de stijging van de zeespiegel aan onze kusten daardoor veel minder groot zal zijn en binnen een paar duizend jaar een drietal meter zal bedragen.
Studies zoals die van Vermeeren tonen aan dat kolossale effecten zoals die van klimaatsveranderingen een rationele wetenschappelijke benadering vragen en geen spektaculair geshow àla Al Gore.
Konden we dit kritisch denken maar in ons onderwijs aan onze jongen mensen duidelijk maken...

Word - liniaal instellen

Mooie Word-tip gevonden op de Clickx-site:

Het liniaal is een functie die in Word vaak gebruikt wordt. Je kan er immers snel marges en tabs mee invoegen en aanpassen, met een paar eenvoudige klik- en sleepbewegingen.

Als het liniaal niet zichtbaar is als je Word opstart, kan je die optie snel inschakelen via het menu BEELD, waar je LINIAAL aanklikt. Vaak moet je een beetje een schatting maken als je een waarde wil aanduiden op het liniaal, maar het kan ook gedetailleerder!

Klik maar eens met je linkermuisknop op bijvoorbeeld een marge, en hou de linkermuisknop ingedrukt. Druk nu ook de rechtermuisknop mee in, en je kan tot twee cijfers na de komma de exacte waarde aflezen – en uiteraard ook aanpassen door met je muis een sleepbeweging te maken
.

Ik kan hier zelf bij aanvullen dat je dit ook kan door de linkermuisknop samen met de Alt-toets in te drukken. Zouden ze dat bij Clickx niet weten?

Geotaggen

Voor wie regelmatig met Google Maps werkt is de kennis van de juiste coördinaten van een punt op de kaart een interessant gegeven.
Er bestaan veel methodes om achter die coördinaten te komen, maar een van de eenvoudigste heb ik ontdekt op de site MyGeoPosition. Je tikt gewoon je adres in en je krijgt precies wat je vraagt.
Ik laat het aan jullie over om te onderzoeken welke finesses de site daar nog allemaal bij aanbiedt.
Ik gebruik dit regelmatig bij het opmaken van wandelkaarten zoals b.v. deze van een wandeling in Wellen.

woensdag 19 november 2008

LIFE-fotoarchief

Google heeft vandaag gemeld dat ze het ongeveer 10 miljoen beelden tellende fotoarchief van Life-magazinegaande van 1750 tot heden, beschikbaar stelt!
Je kan de foto's bekijken en downloaden via een rechtstreekse link naar het archief. Je kan de foto's ook bereiken via een gewone Google-Afbeeldingen-zoekopdracht waarbij je de zoekopdracht als volgt formuleert: "source:life onderwerp". B.v. "source:life Sinatra" levert een massa Life-foto's op van de zanger.
Google stelt hiermee zonder twijfel een zeer interessane en kwalitatief hoogstaand beeldarchief ter beschikking. Profiteer ervan als je het nodig hebt!

Snieklaas 2

Vorig jaar heb ik voor het eerst in mijn leven Sinterklaas gespeeld. Een vriendendienst die ik niet kon weigeren. Mijn Zwarte Piet was een oud-leerling: nog steeds een onderdanig ventje. Met mijter, staf en zak en de koffer volgeladen wrongen ze ons in een autootje op weg naar stoute kinderen in Vliermaalroot. Die stonden al voor het raam te wuiven toen we aankwamen: zij lekker warm binnen, wij buiten in de gietende regen en de gierende wind. Ik kon met moeite mijn mijter in bedwang houden en de muts van Piet vertrok richting Kotshoven en landde in een vieze modderplas. Eindelijk binnen op mijn troon gezeten kon ik door mijn aangedampte brillenglazen met moeite zien wat er in mijn groot heilig boek te lezen stond. En toen er een lang wit baardhaar in mijn keelgat schoof ging mijn oude stem plots een paar octaven hoger. Ik heb een avondlang gekokhalst.
Ja Sinterklaasje: een leuke herinnering...
Maar er zijn nog lotgenoten zoals je kan zien:

dinsdag 18 november 2008

Assembler: fysicafrustratie

En nu nog een schoon fysicaspelletje om de dag met veel frustratie af te sluiten: probeer de groene dingen in het lege groene hokje te krijgen en hou rekening met de basisregels van de mechanica.
Heb wat geduld: het spelleke moet eerst ingeladen worden en stoor je ook niet aan de inleidende reclame.

Wannes Van de Velde 2

Het is al meer dan een week geleden dat Wannes overleed.
Op You Tube vond ik het volgende filmpje van zijn waarschijnlijk bekendste nummer:



Maar zijn allereerste nummer, dat ik op één van mijn oude LP's vond ligt bij mij ook op de bovenste plank. Luister nog maar eens naar Wannes en zijn sjiek.

Katerchemie

Zou ik me aan wat chemie durven wagen? Aan katerchemie toch!
We naderen het einde van het jaar. Kerst- en nieuwjaardagen. Familiefeesten, van oud naar nieuw: een periode waarin menigeen een glaasje meer drinkt dan gewoonlijk. Dit kan gevolgen hebben: achter elk neutje tevéél ligt een kater op de loer!
Hoe werkt dat lelijk dier?
Wat ons vrolijker maakt (meestal toch) is de ethanol. Op zichzelf al enigszins giftig, maar als je er niet teveel van inneemt heeft ons lichaam voldoende enzymen (in dit geval dehydrogenasen) in voorraad om de ethanol om te zetten in azijnzuur volgens volgend schema:

Het azijnzuur wordt dan verder snel afgebroken tot water (H2O) en koolzuurgas (CO2) waar we door wateren en ademen goed weg mee kunnen...
Maar als we teveel ethanol slurpen geraken we door onze voorraad enzymen heen en stopt het afbraakproces bij het acetaldehyde. En het is dat "molecuuletje" dat ons met dat akelig misselijk katergevoel opzadelt als het zich opstapelt in ons lichaam. Dit duurt (als je niet meer verder drinkt natuurlijk) tot ons lichaam weer voldoende enzymen geregenereerd heeft om het schema van hierboven weer volledig te laten verlopen.
Prachtig toch hé die biochemie!

Naar het schijnt hebben Oost-Aziatische volkeren beduidend minder voorraad in hun lichaam van de enzymen die voor de omzetting van acetaldehyde tot azijnzuur kunnen zorgen.
Chinezen en Japanners zijn dus potentieel katerrijke volkeren"!
Voor sommigen onder ons geldt sporadisch, voor anderen geldt regelmatig: wat een geluk dat we niet met spleetoogjes geboren zijn...
Santé!

maandag 17 november 2008

Het puberende brein

Onderwijsmensen op middelbare scholen komen in hun werk dag in dag uit met puberende breinen in aanraking.
Ontwikkelingspsychologe Eveline Crone heeft over de werking van de hersenen bij pubers een boek geschreven.
Het schitterende VPRO-programma Boeken - elke zondagvoormiddag meestal om 11.29u. (!) te bekijken - heeft afgelopen zondag de schrijfster over haar boek geïnterviewd.
Wie interesse heeft (en dit is een must voor wie met pubers omgaat) kan de uitzending herbekijken, via de ook zeer interessante wetenschapswebsite Noorderlicht . Ook weer van de VPRO.

Tijd 2

Wat is tijd?
Dit is een vraag die fysici anders zullen beantwoorden dan filosofen. Tijd kan je niet waarnemen, maar alles wat we waarnemen nemen we wel waar in de tijd. Tijd is dus het kader dat wij gebruiken om onze waarnemingen te ordenen.
Zware kost op maandag die filosofische benadering van tijd ?
Is de fysica-benadering eenvoudiger? Wikipedia komt ons ter hulp om dat te achterhalen.
Volgens de fysica moet tijd naast hoogte, breedte en lengte gezien worden als een vierde dimensie. Van iets wat gebeurt kan inderdaad gezegd worden dat het na iets anders gebeurt. Iets gebeurt op een bepaald tijdstip en tijd zou dus kunnen beschouwd worden als een opeenvolging van tijdstippen. Maar volgens Einstein ruikt deze zienswijze teveel naar een visie van tijd als een absoluut begrip. Voor Einstein is tijd een relatief begrip.Van twee gebeurtenissen, a en b, is dan niet altijd te zeggen of a vóór, gelijktijdig met of na b heeft plaatsgevonden. De ene waarnemer kan eerst a waarnemen en dan b, een andere eerst b en dan a.
Als je niet akkoord bent laat je het maar weten, ik stuur wel door naar Einstein.

Tijd

Op weg van Langenordnach naar Romershoven bezochten we gisteren in Furtwangen het grootste europees klokkenmuseum. Ongelofelijk op hoeveel manieren de mens al sinds eeuwen probeert tijd te meten en weer te geven.
Tijd is een begrip dat me al jarenlang bezighoudt. Ik zal er hier dus ook nog wel eventjes over doormijmeren. Maar vóór ik daaraan begin raad ik u aan om even de site van het museum te bezoeken.

Een Arabisch klokje. Het wordt tijd dat we dat leren lezen...

Zwart Woud

Terug van een korte herfstvakantie in het Zwarte Woud.
Het geluk was met ons: schitterend zonnig weer, een prachtige wandelomgeving, aangenaam gezelschap, een rustig goed hotel met een erg vriendelijke bediening. De beslommeringen van elke dag zijn weer eens een beetje weggeëbd. We kunnen er weer tegen.

Een panoramafoto vanaf de top in Feldberg (klik erop om te vergroten).

woensdag 12 november 2008

Stilte

Ik ga wat inspiratie opdoen. Het zal hier dus enkele dagen stil zijn...

Computertips 2

Gisteren gaf ik al aan dat je Google als een handig rekenmachientje kan gebruiken.
Vandaag geef ik een paar truukjes die bij gericht zoeken met Google van pas kunnen komen:
  1. wil je weten welk weer het waar ook ter wereld is en hoe de weersvoorspellingen eruit zien? Typ dan "weather:plaats". B.v. 'weather:Hoeselt" en Google zegt je dat het hier nu bewolkt is met opklaringen en dat klopt als ik zo buiten kijk. Het is zelfs echt zonnig...
  2. wil je de betekenis van een woord achterhalen, typ dan "define:woord". B.v. na een discussie eergisteravond bij de koorrepetitie over "profane liedjes" typte ik "define:profaan" en ik kreeg alle betekenissen van het woord profaan waardoor ik toch grotendeels gelijk kreeg (nè Guy!).
  3. wil je zoeken naar b.v teksten over een bepaald onderwerp en de resultaten beperken tot een bepaald bestandstype, typ dan "onderwerp filetype:bestandstype".
    B.v. "winterbanden filetype:pdf" levert je een reeks pdf-bestanden over dit winters onderwerp.
  4. wil je weten welke albums er bestaan van je favoriete zanger of musicus, typ dan "music:artiestennaam", b.v. "music:Sinatra" en de albums van old blue eyes rollen te voorschijn. Hou er rekening mee dat dit met Vlaamse artiesten niet veel resultaat oplevert...
  5. voor gericht zoeken naar films typ je "movie:filmtitel of acteur of...". Wil je b.v. veel te weten komen over Jack Nicholson, probeer dan "movie:Jack Nicholson".
  6. wil je de zoekresultaten beperken tot site van een bepaald domein dat typ je "zoekterm site:domein". Wil je weten wat Belgische sites te vertellen hebben over bloggen, typ dan b.v. "bloggen site:be".
Als je iets van het bovenstaande wil proberen, denk er dan aan dat je de aanhalingstekens natuurlijk niet moet intikken.
Ken je zelf ook nog Google- of andere truukjes: laat het me a.u.b. weten, zo blijven we van mekaar leren.
Maar misschien gebruik jij voor al je zoekwerk nog "nen ouwen Larousse" en kan Google voor uw part "de pot op"? Ook goed.

Snieklaas

De goede Sint is op komst. Ik heb mijn schoentje al geblonken.
En nu we toch in de oude doos aan het rommelen zijn: déze van een ander groot artiest.

Margootje

Iets leuk-melancholisch uit de vorige eeuw om de dag te beginnen. Wim Sonneveld in een poëtische bui én met een erg mooie melodie. Dat waren nog eens cabaretiers!

dinsdag 11 november 2008

Computertips

Hoog tijd dat we eens een paar computertips voor dagelijks gebruik rondstrooien.
De kenners onder ons zullen uiteraard niets bijleren, maar toch.
  1. dubbelklik op een woord om het te selecteren. Slepen met de muis is veel lastiger (vind ik).
  2. Druk op de Windowstoets + D om alle open vensters te verbergen en het bureaublad zichtbaar te maken. Nog eens hetzelfde doen en je ziet terug de open vensters.
  3. Druk terzelfdertijd de CTRL-toets en de +toets om tekst in je browser groter te maken en de CTRL-toets en de -toets om tekst te verkleinen. Nog gemakkelijker is de CTRL-toets + het scrollwiel van de muis. Je kan de tekst weer naar zijn oorspronkelijke grootte terugzetten met CTRL + de nul-toets.
  4. op de spatiebalk drukken laat je één pagina naar beneden gaan in je browser. Shift+spatiebalk brengt je één pagina naar boven.
  5. Google heeft een ingebouwde rekenmachine. Tik maar eens (zonder de aanhalingstekens) "144*5.4-188/36.34 =" en ziet meteen het resultaat. Ook eenheden en valuta kan Google omzetten. Probeer maar eens "15 dollars in euro=" of "5 inch in centimeter ="
Later meer...

De grote oorlogen

November is vast verbonden met de grote Europese oorlogen van de vorige eeuw.
Vandaag herdenken we de wapenstilstand van de 1ste wereldoorlog, nu 90 jaar geleden.
Wie meer over de aanleiding en het verloop van deze Grote Oorlog wil lezen, vindt een schat aan informatie op Wikipedia
En Roger Stulens bezorgde me een aangepaste powerpoint met sfeerbeelden uit de Westhoek en met een lied van Willem Vermandere.
Zondag 9 november was het 70 jaar geleden dat de Reischkristallnacht plaats vond, een belangrijk gebeuren in de aanloop naar de tweede wereldoorlog.
De VPRO een schitterende geschiedenissite met een Geschiedenis TV-kanaal waarop je online een dag lang historische videofilmen en reportages kan bekijken. Actueel komen daar nu de geschiedenis van de tweede wereldoorlog en de gevolgen voor Duitsland en Europa aan bod: een ongelooflijk interessante bron.

Dialect 2

Over dialect gesproken: Roger Stulens stuurde me gisterenavond het volgend Maasstrichts verhaal (klik op het pijltje om het verhaal online te horen of op de link als je het wil downloaden).
Zelfs als je niet alles verstaat zal je verbeelding je wel verder helpen...
Bedankt Roger.
Voor de echte Romelaren: "Bèr den Hollander" zou dat toch eens moeten kunnen horen!

maandag 10 november 2008

Dialect

Hoeselt viert met succes zijn dialectmaand. Onder impuls van Paul Achten is een gevarieerd programma ineengezet om het gebruik van het Hoeselts dialect in ere te houden.
Ik kan geen "Hôessëls kallë". Ik versta het gelukkig wel, alhoewel de finesses me soms ontgaan: wat "fëtútë" zijn hebben ze me toch moeten uitleggen!
Ik kom uit "de Vlaanders", uit "Meirelbeke" aan de rand van Gent, waar mijn oude schoolkameraad Marc Van den Broecke zich ook zeer intens met dialectondersteuning bezighoudt. Hij heeft een website op poten gezet waarin het Merelbeeks dialect centraal staat en waar je naar de correcte uitspraak van woorden en gezegden kan luisteren. Misschien iets voor mensen uit "de Limburg" om daar eens een kijkje te gaan nemen?

Merelbeke


Novembertijd werkt bij mij altijd een ferme portie weemoed naar boven.
Terugdenken aan hoe het vroeger was.
Mijn prille jongsenstijd in Merelbeke. Mijn oude school op "den berg".
De strenge "ieffer Madeleine" van het 1ste studiejaar.
"Den bol" van 't vijfde studiejaar, die in elk ver land een vriend wonen had om zijn aardrijkskundelessen mee te spijzen.
De holle "tronk" op de Potaardeberg waarin de grootse deugnieten van de groep elke morgen, elke middag om ter eerst in naar boven klauterden. Een onbezorgde verre tijd.
De foto van die tronk die je hierboven ziet heb ik in het fotoarchief van de website van Merelbeke gevonden.
Eén beeld zegt weer eens meer dan duizend woorden.

Wannes Vandevelde overleden

Vandaag is Wannes Van de Velde overleden. Daarmee verdwijnt één van de markanste figuren uit het kleinkunstwereldje dat mijn jonge jaren heeft opgeluisterd.
Pas een paar weken geleden heb ik een oude LP van Wannes gedigitaliseerd, klaar om er deze winter een CD van te maken.
"Dans cette nuit j'ai envie de me perdre" - "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen" is wellicht één van zijn bekendste nummers, maar "Jef heeft mij een sjiek gerefuseerd" vink ik ook ongelooflijk sterk. Ik ga er seffens nog eens naar luisteren.
Adios Wannes!

Notenwandeling 2008

Op 12 oktober was er weer Notenwandeling in Romershoven.
De derde editie van deze begeleide dorpswandeling stond dit keer in het teken van onze Romershovense hobbyisten.
De weergoden waren weer eens met ons: een druilige week werd op zondag omgetoverd in een schitterend zonnige wandeldag.
Ergens hiernaast zie je foto's.
Voor meer nieuws over de werking van onze Dorpsraad kan je terecht op de Pastorij-site.

Fietsmechanica

Sleutelen aan fietsen is voor mij een plezierig tijdverdrijf.
Het Web zit vol informatie over hoe je dat werkje best aanpakt.
Eén van de beste sites, The Bicycle Tutor, werkt met korte duidelijke video's. Je kan je wel voorstellen dat dit dan ook een stek is die ik regelmatig bezoek: http://bicycletutor.com/
De site van Sheldon Brown is een andere fantastische bron: http://www.sheldonbrown.com/glossary.html
Sheldon is spijtig genoeg in de loop van dit jaar overleden.

Science education

Alhoewel ik nu al meer dan 6 jaar mijn actieve loopbaan vaarwel gezegd heb, blijft het onderwijs mij nog steeds boeien.
Bij mijn zoektocht op het Internet ben ik deze morgen op een site van het MIT terecht gekomen waar een schat aan video's beschikbaar is over een zeer breed spectrum aan wetenschappelijke onderwerpen.
Ik vond er een zeer boeiende uiteenzetting door prof. Carl Wieman, nobelprijs fysica, over onderwijs in de wetenschappen in de 21ste eeuw.
Zeer de moeite waard voor al wie met wetenschapsonderwijs begaan is.
Neem maar eens een kijkje op http://mitworld.mit.edu/ en zoek dan je gading in de rubriek Public Lectures.