Zijn eerste naam dankt hij aan de telescoop PANSTARRS-1 waarmee hij op het Hawaiiaanse eiland Maui in juni 2011 is waargenomen.
Zijn tweede naam is een gevolg van de merkwaardige systematische naamgevingsmethode die door de International Astronomical Union (IAU) voor kometen wordt gebruikt:
- C staat voor het feit dat het om niet-periodieke (= niet-terugkerende) komeet gaat
- 2011 is het jaar van ontdekking
- L staat voor alfabetische nummering van de maandhelft van zijn ontdekking: de tweede helft van juni dus (want A is de eerste helft van januari, B de tweede helft van januari enz.)
- 4 geeft aan dat het om de 4de ontdekte komeet was in deze maandhelft
Bron beeld: Flickr (Irargerich's Photostream)
Zoals steeds bij dergelijke taferelen hangt alles af van de weersomstandigheden en een voldoende vrij zicht op de avondlijke hemel.
En vooral in dit geval zal dit een belangrijke rol spelen, want de komeet zal zichtbaar zijn in het westen vlak na zonsondergang. Als het nog niet helemaal donker is dus.
Zoals het beeld van Sky and Telescope hieronder laat zien klimt Pan-STARRS de volgende dagen hoger in de lucht, maar de helderheid neemt af…
Doe toch maar eens een poging en laat me iets weten als het gelukt is.
Want uiteindelijk is dit een hemelzicht dat je maar eens in je leven kan waarnemen. C/2011 L4 beweegt immers op een parabolische baan en dus ziet niemand op aarde hem ooit nog terug.
In 2013 is de hemel intussen al spectaculair in het nieuws geweest met dichte nadering van de asteroïde 2012 DA14, de recente meteorieteninslag inslag in Rusland en nu de komeet Pan-STARSS.
En daar blijft het niet bij.
Want november belooft echt vuurwerk te geven met de komeet C/2012 S2 (ISON) die naar het schijnt helderder zal zijn dat de volle maan.
Nog even(!) geduld dus…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten