zaterdag 31 maart 2012

Google Maps bespaart u een TMC-systeem

Duurdere GPS-systemen maken bij de berekening van een verplaatsingsroute gebruik van gegevens over de verkeersdrukte.
Maar wie geen geld wil uitgeven aan zo’n GPS met een TMC-systeem (= Traffic Message Channel), kan nu ook gewoon bij Google Maps terecht.

Sinds donderdag 29 maart wordt bij de routebeschrijving in Google Maps rekening gehouden met de verkeerssituatie van het moment.
De gegevens over het verkeer worden bekomen via officiële kanalen (bij ons b.v. Verkeerscentrum Vlaanderen) maar ook in realtime via gegevens die worden doorgestuurd door weggebruikers met de My Location-toepassing op hun Androïd-smartphone.
Daardoor kan de verkeersinformatie goed up-to-date gehouden worden.

Hieronder zie je het resultaat voor een verplaatsing van Bilzen naar Merelbeke.
Ik heb hiervoor een routebeschrijving aangevraagd op donderdag 29 maart om 19.30u.
En je ziet in de rode omkadering dat de voorgestelde route met de kortste afstand en langs vergelijkbare wegen (autosnelweg) niet altijd de minste tijd vraagt.
Blijkbaar was de route over de Brusselse ring in “het toenmalige verkeer” wel korter, maar toch trager.

Wellicht is het de moeite waard om met deze Google-service even te checken welke routekeuze je best maakt vóór je aan een verplaatsing begint als je niet over een TMC-antenne beschikt.
Je kan dan eerst zelf beslissen welke weg je kiest en je nadien toch door je goedkopere GPS laten verder leiden, want omrekenen zal dat ding toch wel doen.

Misschien kan daar wel je voordeel meedoen als je binnenkort met de auto naar het verre zuiden, noorden, oosten of westen, op vakantie vertrekt.
Een voordeel in rijtijd weliswaar, maar in kostprijs?…

image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten