zondag 23 november 2008

Drink rode wijn en vergeet je zorgen

Wetenschappers hebben al een tijdje hun hoofd gebroken over de zogenaamde "Franse paradox": hoe kan het dat in een land waar in doorsnee nogal cholesterol- en vetrijk gegeten wordt, het sterftecijfer aan hartkwalen vrij laag ligt. U raadt het misschien al: de rode wijn zit er voor iets tussen.
En nu hebben Alzheimeronderzoekers van de UCLA (University of California Los Angeles) er nog een schepje bovenop gedaan: ze hebben aangetoond dat de polyfenolen in rode wijn ook
plaquevorming bemoeilijken, zodat hersencellen veel minder snel vernietigd worden.
Daarnaast zijn er studies die aantonen dat die polyfenolen ook bepaalde tumorvormingen (bij borstkankers b.v.) tegengaan.
Als dat geen alibi is om vanavond nog een lekker glaasje te drinken. Jij ook? Niet vergeten!

P.S. voor de chemisch geïnteresseerden: polyfenolen zijn complexe verbindingen die meerdere fenolkernen in hun structuur bevatten. Door de aanwezigheid van de OH-groepen in de molecule werken ze als antioxydantia.
Een eenvoudig voorbeeld is resveratrol (en om eens geleerd te doen: de systematische naam is: 5-[(E)-2-(4'-hydroxyphenyl)- ethenyl]benzene-1,3-diol):

2 opmerkingen:

  1. Gelezen in de HBVL-weekendkrant van vorige week 15.11.08:

    " Witte wijn is even heilzaam voor de gezondheid als de rode variant. Eerder werd aangenomen dat enkel rode wijn de kans op hart- en vaatziekten verminderde.

    In de schil van druiven zit resveratrol, een stof die goed is voor de bloedvaten en om kanker te voorkomen. Omdat enkel bij het maken van rode wijn de schil wordt gebruikt, werd aangenomen dat enkel rode wijn resveratrol bevatte. Volgens Dipak Das, moleculair bioloog van de University of Connecticut, klopt deze theorie echter niet.

    Das probeerde zijn theorie te staven met een onderzoek bij ratten. De dieren die elke dag een beetje witte wijn dronken herstelden even goed van een hartaanval als hun metgezellen die rode wijn te drinken kregen. Bovendien daalde hun bloeddruk ook sterk.

    Volgens Das zitten er evenveel resveratrolstoffen in het vruchtenvlees als in de druivenschil. Twee glazen witte wijn zouden dus even heilzaam moeten zijn als het drinken van rode wijn. "

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat ons dan maar van beide kleurtjes regelmatig een glas drinken...

    BeantwoordenVerwijderen