woensdag 27 juli 2011

Grootsheid en waanzin in Westerbork

Vorige week waren Mia en ik met een paar vrienden op fietsvakantie in Noord-Oost Drenthe.
Jullie zullen het misschien niet geloven, maar we hadden bijna een week lang lekker fietsweer: zonnig en weinig of geen regen. Het waren weer fijne, sportieve en gezellige dagen.

Op één van onze ritjes kwamen we langs de fameuze radiotelescoop van Westerbork.

image

De radiotelescoop van Westerbork bestaat uit een rij van 14 paraboolantennes georiënteerd volgens een 3 kilometer lange oost-west lijn.
Dit is op de luchtfoto hieronder goed te zien.
En als je op die foto klikt kom je op een Google Map terecht die verdere vergroting mogelijk maakt.
10 van de antennes staan op een vaste locatie, de 4 overblijvende, die zich aan de oostkant van de lijn bevinden, zijn op rails verplaatsbaar.

image

Synthese van de signalen die door de aparte antennes worden opgevangen zorgt ervoor dat zo een radiotelescoop van 3 km diameter wordt bekomen.

De Westerbork-telescoop maakt deel uit van het Europese Very Long Base Line Interferometry (VLBI)-netwerk van radiotelescopen.
Dit netwerk doet zeer belangrijke astronomische waarnemingen over supernovae, pulsars, stervormingsgebieden in het heelal enz.

Ook in het verleden was Westerbork toonaangevend in de radio-astronomie.
Niet in het minst door het motiverende en stimulerend werk van haar grondlegger en vermaard radio-astronoom prof. Jan Hendrik Oort.
Maar onmiddellijk naast de radiotelescoop ligt ook kamp Westerbork.
Tijdens de tweede wereldoorlog werden in dit doorgangskamp meer dan 100.000 Joden en Roma-zigeuners opgesloten wachtend op hun deportatie naar de Duitse concentratiekampen.

image

Westerbork: menselijke grootsheid en menselijke waanzin schrijnend naast elkaar…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten