vrijdag 2 januari 2009

Popular Science in Google Books

Jullie weten intussen wel dat ik een uitgesproken fan ben van wat de Google laboratoria ons allemaal via het net ter beschikking stellen.
Misschien heb je al gehoord dat ze volop bezig zijn met het digitaliseren van boeken. Zo was er al sprake van dat alle werken van de Gentse universiteitsbibliotheek in dat digitaal bestand zullen opgenomen worden.
Op Google Zoeken naar Boeken (of Google Books in het Engels) kan je al toegang krijgen tot een zeer uitgebreid archief van boeken en tijdschriften. Als je een Google account hebt (dit is gratis aan te maken), kan je boeken uit dit archief waarin je geïnteresseerd bent, in een eigen online bibliotheek opslaan zodat je ze snel kan inkijken als je wil.
Vorige maand heeft Google Books alle jaargangen van het Amerikaans populair wetenschappelijk tijdschrift Popular Science beschikbaar gesteld.
Ik vind het fantastisch om in die oude nummers te grasduinen.
Het eerste nummer dat er moest aan geloven was het julinummer van 1945, mijn geboortemaand.

Als je op bovenstaande cover klikt kan je in dit julinummer duiken.
Wat opvallend is, maar heel normaal voor die tijd: veel artikels over bewapening, oorlog, concentratiekampen,... WO II was nog maar net achter de rug.
En ook heel veel reclame en advertenties, toen ook al.
Maar op blz. 198 ook een paar mooie eenvoudige experimentjes over de basiswetten van de mechanica, de zogenaamde wetten van Newton.
En daar kom ik binnenkort zeker nog eens op terug: zowel op Newton als op zijn wetten.
Dat is beloofd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten