Eén van de eerste dingen waar Frank De Winne zijn tanden in zette toen hij terug op aarde landde, was een Limburgse appel, een Green Star!
Bron foto: Daylife
Donderdagmorgen was dit topnieuws op Radio 2 Limburg.
Het bekende Limburggevoel.
Iets wat andere provincies hopeloos proberen na te apen, maar waar ze niet in slagen.
Bron foto: BFV
Eén van de kaderleden van de Belgische Fruitveiling (BFV) uit Sint-Truiden kwam op de radio uitleggen wat de bijzondere kenmerken zijn van die nieuwe appelvariëteit.
Op zicht zie je al dat hij een beetje familie is van de Granny Smith.
De Greenstar is inderdaad ontstaan uit een kruising van de Australische Granny Smith en de Franse Delbarestival. Twee wat zurig smakende, sappig-frisse appelsoorten. En dat heeft de Greenstar duidelijk overgeërfd.
Maar een bijzonder kenmerk van de Greenstar is zijn zeer hoog vitamine C gehalte.
Vitamine C is ascorbinezuur.
En naast het gezonde vitamine-effect heeft ascorbinezuur nog een andere interessante werking.
Als het in hoge concentratie aanwezig is belet de stof het bruin worden van de appel als er in gebeten of gesneden is.
Hoe komt dat?
Ik heb dat eigenlijk al een beetje uitgelegd in mijn blogbericht van
1 april.
De polyfenolen in de appelcellen worden door de zuurstof in de lucht geoxideerd tot er uiteindelijk melanines ontstaan die voor de bruine kleur zorgen. Voor die oxidatie zijn enzymen nodig: polyfenoloxidasen.
Maar! Als er vitamine C in hoge concentratie aanwezig is, zullen de polyfenoloxidasen het vitamine oxideren en niet de polyfenolen!
Er ontstaan dus geen melanines en dus ook geen bruine kleur.
De Greenstar, de “Frank De Winne-appel”, met zijn hoog
vitamine C-gehalte, wordt dus niet bruin als je hem opengesneden of aangebeten laat liggen!
De Greenstar is dus prima geschikt voor verwerking in fruitsalades!
Mijn favoriete appel is niet de Frank De Winne-appel.
Ik hou het op de Jona Gold.
Een goddelijk zoete vrucht geplukt in Munsterbilzen en …. opgegeten in Romershoven.
Lekker! Echt lekker! Vertel het maar aan Frank De Winne.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten