zaterdag 10 april 2010

Leven zonder zuurstof

In BioMedCentral (BMC) verscheen op 6 april een artikel dat zeker de nodige aandacht verdient.
Een groep Italiaanse en Deense onderzoekers onder leiding van prof. Roberto Danovaro van de Università Politecnica delle Marche in Ancona heeft voor het eerst meercellige organismen ontdekt die kunnen leven en zich voortplanten in een omgeving zonder zuurstof.
Tot nu toe ging men er van uit dat alleen ééncellige organismen zoals bacteriën en bepaalde protozoa in de zuurstofloze omgevingen van diepe oceanen kunnen bestaan.

image
De wetenschappers deden hun ontdekking bij het onderzoeken van sedimenten die ze ophaalden uit de hyperzoute waters (meer dan 365 g zout per liter, dit is 8 keer meer zout dan gewoon zeewater) van het L’Atalante-bassin op de bodem van de Middellandse Zee in de buurt van Kreta. Dat hyperzout bassin bevindt zich op een diepte van meer dan 3 km!

Zuurstofverbruikende cellen halen hun energie uit de biochemische processen die zich in de mitochondriën afspelen.
 
image
Zonder zuurstof vallen die processen stil en sterven de cellen af.
De meercellige organismen die door de Italiaans-Deense groep ontdekt werden hebben geen mitochondriën. Toch gedijen ze en vermenigvuldigen ze zich.
De biochemie die dit mogelijk maakt is nog totaal onbekend.

Maar de mogelijkheid van meercellig leven zonder zuurstof opent natuurlijk perspectieven op vormen van leven op zuurstofloze planeten. Wat eens sciencefiction was wordt nu stilaan science.
Misschien hebben de Little Green Men dus helemaal geen zuurstof nodig...

image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten