zaterdag 26 juni 2010

Over oorsuizen en spookgeluiden

Ik heb er al een aantal jaren last van.
Van oorsuizingen.
Gelukkig is het (nog) niet overdreven erg.
Maar als ik er begin op te letten, is het om gek te worden.
Dat aanhoudend gesjirp van wel duizenden krekels.

   oor   

De oorzaak van dit wel zeer irriterend probleem, waar miljoenen mensen last van hebben, is een beschadiging van de haarcellen in het slakkenhuis, een gebied in ons middenoor (zie beeld hierboven).
Zoiets kan het gevolg zijn van blootstelling aan te sterke geluiden.Maar ook van ouderdom

De gevolgen van het niet meer functioneren van de haarcellen én een mogelijke remedie, zijn deze week (24 juni) door Joseph P. Rauschecker van het Georgetown University Medical Center beschreven in Neuron.
Een kopie van het artikel is als pdf-bestand beschikbaar.
Ik probeer samen te vatten.

De beschadigde haarcellen geven geen signalen meer door aan de hersenen. De hersenen ervaren (abnormale) stilte uit dat gebied.
En dan gebeurt er iets dat vergelijkbaar is met de fantoompijn bij mensen die een ledemaat verloren hebben: ze voelen nog pijn in een arm of been dat er niet meer is. Die fantoompijn wordt opgewekt omdat het lichaam geen signalen meer ontvangt van het verdwenen ledemaat.
In het geval van de afgestorven haarcellen gaat het om fantoomgeluiden: het gehoorcentrum wordt overactief omdat het niet overweg kan met het feit dat de haarcellen,  tegen de verwachtingen in, geen signalen meer doorgeven.
Gevolg: we horen die overactiviteit als een tergend gesjirp (of een ander geluid).

Volgens Rauschecker ligt de oorzaak van de overactiviteit van het gehoorcentrum in het gebrek aan serotonine
Serotonine is de stof die als communicatiemolecule (neurotransmitter) gebruikt wordt om boodschappen naar de hersenen te sturen, waardoor de activiteit van het gehoorcentrum gekalmeerd wordt en de spookgeluiden wegblijven.
 serotonine  
Als Rauschecker gelijk zou hebben, is de redding wellicht nabij.
Want dan kan er, op basis van serotonine, voor medicatie gezorgd worden die het tekort opvangt.
Laat ons hopen!

2 opmerkingen:

 1. Oorsuizen of tinnitus genezen is geen gemakkelijke opgave. Meer dan 10 % van de mensen hebben last van oorsuizingen. Alhoewel er geen magisch middel bestaat zijn er toch vele remedies beschikbaar om deze marteling de kop in te drukken. Als ex tinnitus- en hyperacusis patiënt heb ik door de jaren heen heel wat remedies tegen oorsuizen of tinnitus bijeengebracht. Om u nu uit de nood te helpen heb ik de hele verzameling in een handboek gebundeld "oorsuizen - 100 remedies".

  http://www.oorsuizen100remedies.be

  In dit e-book komen de verschillende remedies en therapieën uitvoerig aan de orde. Over oorsuizen doen heel wat bakerpraatjes de ronde, die dringend de wereld uit moeten worden geholpen. Eén van de grootste misverstanden is, dat je met oorsuizen maar moet leren leven, omdat er eigenlijk zo weinig aan te doen is. Je kunt dit e-book als één doorlopend geheel lezen, maar je kunt het ook als naslagwerk gebruiken om meer gerichte informatie op te zoeken. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen.

  Arie Bergs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank Arie voor je interessante reactie.
   Hervé

   Verwijderen