zaterdag 25 februari 2012

Mis dit wandel- en hemelschouwspel niet!

Er valt wat te beleven dit weekend.
Om te beginnen kan je vandaag tot 15u. terecht in Sint-Huibrechts-Hern, waar onze Romershovense wandelclub De Rommelaar haar 15de Rommelarentocht organiseert.
Dit wordt een uitgestippelde wandeltocht om van te smullen, langs een zacht glooiend parcours met schitterende vergezichten en vol cultuurhistorische- en landschapspareltjes met ronkende namen: de Kluis van Vrijhern, de wijsteen van Riksingen, de Sint-Annakapel, de Keiberg, de Krakenberg, het Wijngaardbos,…
Echte wandelaars mogen dit niet missen. Voor geen geld van de wereld. En het kost ook bijna niets: 1€, waar krijg je daar nog iets voor?

En als je dan een beetje moe maar voldaan van het wandelen terug thuis komt, ga dan niet in je luie zetel vóór het nietszeggend kijkkastje zitten. Want buiten aan het firmament wacht je een veel imposanter schouwspel: de drievoudige conjunctie (=samenstand) van Jupiter, Venus en de maan!


image

Vandaag en morgen staan de drie in een dichte driehoek bij elkaar: te zien in het westen vanaf 18.30u tot 21.30u., bij… een heldere hemel.
En zelfs als de hemel ons in de steek laat, kunnen we het gebeuren toch nog in realtime online volgen via de Slooh Space Camera. De weergoden kunnen ons niet meer ambeteren!

Wie de samenstand vanavond én morgen bekijkt, zal een duidelijk verschil merken in de posities:
vanavond staat de maan dichter bij Venus, morgenavond staat ze dichter bij Jupiter. Terwijl Jupiter en Venus onderling vrijwel identieke standen innemen.
De simulatie hierboven met het gratis planetariumprogramma Stellarium maakt dit mooi duidelijk.
Die verschuiving van de maan toont ons aan hoe sterk de maan t.o.v. de aarde beweegt in een tijdspanne van 24u.
Maar als je over een langere periode gaat waarnemen zal je merken dat ook Jupiter en Venus naar elkaar toe bewegen.
En op 13 maart steekt Jupiter Venus zelfs voorbij. De maan is dan niet in de buurt:

image


Er is dus aangenaam werk aan de winkel dit weekend: wandelen en Venus (de planeet!)  bewonderen.
Kan het leven nog mooier zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten