Zoals ik hier al in een paar vroegere berichtten (1,2) liet weten is Curiosity het grotere en meer gesofistikeerde broertje van de de succesrijke marsrobotjes Spirit (†) en Opportunity (nog steeds in leven en terug actief).
Het belangrijkste onderzoeksopdracht van Curiosity gedurende de geplande 23 maanden na zijn landing, is niet vaststellen of er nu nog leven is op Mars.
Met Curiositry wil men nagaan of de omstandigheden op Mars ooit geschikt geweest zijn voor de aanwezigheid van leven. M.a.w. is er ooit leven geweest op Mars?
Daarvoor zal Curiosity grote hoeveelheden grond- en rotsstalen analyseren met behulp van zijn zeer uitgebreid pakket onderzoeksapparatuur.
NASA heeft de Gale krater uitgekozen als landings- en onderzoeksgebied voor Curiosity.
De Gale krater ligt even ten zuiden van de Marsevenaar (5°24’ Z , 137°48’ O). Je ziet dat Curiosity ten noordwesten van zijn dood broertje Spirit zal opereren.
Wie Google Earth geïnstalleerd heeft kan hier een kml-bestand downloaden om met de Mars-plugin de locatie van de krater beter te bekijken.
Die keuze werd gemaakt omdat zich in dit gebied een sterk gelaagde 5km hoog gebergte (canyon) bevindt, zoals op het beeld hierboven min of meer te zien is.
Die gelaagde structuur is zonder twijfel een getuige van de geschiedenis van de planeet en biedt dus ook een kans voor het vinden van sporen van vroeger leven.
Volgend filmpje toont uitgebreid (11 min.) een simulatie van de reis van Curiosity.
Een kortere versie kan je hier bekijken.
Over de laatste 7 minuten van die reis, vanaf het binnendringen van de dunne Marsatmosfeer tot de “touch down”, hebben ze een intussen erg bekend filmpje gemaakt.
Je kan het hieronder nog eens bekijken: 7 minutes of terror
Maar dan moet je er relatief vroeg bij zijn: maandagmorgen 6 augustus rond 7.30u….
Vergeet je wekker niet te zetten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten