zaterdag 14 februari 2009

Valentijn is rood. Niet groen.

Ik wil je Valentijntje niet vergallen, geniet er maar van.
Maar het moet in deze barre tijden toch wel gezegd worden: waar is de goede oude tijd, toen Valentijn nog niet bestond en de klimaatverandering ook nog niet?
We hadden toen in elk geval van geen van beiden al gehoord.
Nu is het anders. Je valt over de Valentijnreclame en je mag geen stap meer zetten of je "ecologische voetafdruk" verpulvert het milieu.
Let maar op met die rozen op Valentijn bijvoorbeeld.

Of  je met rozen schenken je al dan niet misdraagt hangt af van waar die rozen komen.
Komen ze van een plaatselijke bloemist, dan mag je rustig blijven ademen. De CO2 die je daarbij uitstoot en de CO2 die de productie van je bloemenbos de lucht heeft ingestuurd, blijven samen binnen de perken.
Maar naar het schijnt wordt de overgrote meerderheid van de rozen die bij ons in grote bloemenzaken en supermarkten worden aangeboden, gekweekt in Holland en in Kenia.
Ik lees in de Scientific American dat de Engelse Cranford University een vergelijkende studie gemaakt heeft van de CO2-impact van rozen afkomstig van onze noorderburen en die uit het Afrikaans land.
De kweek en het transport tot in de bloemenzaak van 12.000 Keniaanse rozen resulteerden in een CO2-productie van 6.000 kg CO2.
De kweek en het transport tot in de bloemenzaak van 12.000 Hollandse rozen resulteerden in een CO2-productie van 35.000 kg CO2.
De veel hogere verwarmings- en belichtingsimpact in b.v. het Nederlandse Delfgauw overtreffen in ruime mate de hogere transportimpact voor de bloemen uit het Keniaanse Naivasha.
Je tuiltje 12 Hollandse is dus nog altijd 35 kg CO2 waard!
En dat is meer dan 17m3 CO2 ! Bijna 1,5m3 CO2 per roos!

Zou je niet beter een fruitkorfje schenken? Maar wie weet wat daardoor allemaal de lucht in vliegt.
Weet ge wat: geef elkaar nen dikken kus.

Maar daar zou ik dan een ferm feromonenverhaal kunnen bij vertellen.
Amaai, in wat voor ne wereld leven wij?!

2 opmerkingen:

  1. Ne mens is maar beter niet te slim, dan moet ge daar niet allemaal zo veel over nadenken. Maar ja dat is dan uwen kop in het zand steken zeker. Enfin, laat ons elkaar maar graag blijven zien. ne dikke knuffel is zo goed als ...rozen. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen