zondag 11 oktober 2009

Rankings

Over het algemeen zijn we er nogal fier op dat ons onderwijs tot het beste ter wereld behoort.
Voor het middelbaar onderwijs is er overtuigend bewijsmateriaal dat dit ook zo is.
Het PISA-rapport (PISA =  Program for International Student Assessment) van 2009 is nog niet gepubliceerd. Maar het laatste driejaarlijks PISA-rapport van 2006 geeft aan dat we het goed doen.
Voor dat rapport werden 3 zogenaamde competentiedomeinen onderzocht: wetenschappen, wiskunde en leesvaardigheid.
Voor elk van deze domeinen scoren onze scholen boven het gemiddelde van de OESO-landen.
Nederland eindigt wel altijd een paar plaatsen hoger dan België, maar we behoren toch altijd tot de absolute topgroep.

image 
Maar als we eens naar het universitair onderwijs kijken is het resultaat niet zo rooskleurig.
In The Times for Higher Education van oktober 2009 werd de ranking bekend gemaakt van de 200 topuniversiteiten over heel de wereld.
Slechts één Belgische universiteit behoort tot de top 100. De rest bengelt verder achteraan en in totaal komen er maar 5 voor in de lijst van de 200 besten:

Ranking

Ik kan er niet aan voorbij: Nederland scoort qua niveau van universiteiten toch een stuk hoger: maar liefst 4 in de top 100, waarvan zelfs één in de top 50. En nog 7 andere tussen plaatsen 108 en 200.

image
Wie in Vlaanderen, om wat voor reden dan ook, van mening is dat het Nederlands onderwijs toch niet zo denderend is, moet de cijfers en de rapporten, zowel voor het secundair als voor het universitair onderwijs, toch maar eens grondig bestuderen…

1 opmerking:

  1. Er zijn gelukkig ook nog andere rankings, Hervé. Hier (http://www.ensmp.fr/Actualites/PR/EMP-ranking.html) vind je er één die meet 'hoever de afgestudeerden weten door te dringen in de top van het internationale bedrijfsleven'. En ziedaar... België doet het zowaar beter dan Nederland. Zo veel slechter zal ons onderwijs dan ook niet zijn.

    -Pierke-

    BeantwoordenVerwijderen