Is het bij jullie ook (soms) zo?
Zit het in je keuken soms “boordevol” fruitvliegjes?
Bij ons regelmatig wel!
Ik heb die Drosophila Melanogasters nochtans altijd sympathieke beestjes gevonden. Tijdens “mijn lerarenschap” heb ik er dikwijls mee geëxperimenteerd
Ze kweken immers nog (veel en veel) sneller dan de konijnen: de generaties volgen elkaar “vliegensvlug” op, zodat je snel effecten van kruisingsproeven kan zien.
Maar trop is trop!
Dat snelle voortplantingsgedrag (van de vliegjes) breekt ons hier thuis nu erg zwaar op: tien fruitvliegen worden er op een mum van tijd een paar honderd!
Daar moet een einde aan gesteld worden. Er is nood aan een fruitvliegenval!
En voilà! Internet helpt ons weer! Op de site Apartment Therapy vond ik de remedie.
Het recept is simpel.
Neem een glazen kom en giet er een geutje geurige wijnazijn in, zodat de bodem goed bedekt is.
Voeg een paar druppels afwasmiddel toe.
Oei er is fysica mee gemoeid: het detergent verlaagt de oppervlaktespanning van de azijn, zodat de super-lichte fruitvliegmormels die er in vallen niet op het oppervlak blijven drijven. Ze mogen immers, eenmaal bekomen van de schrik, niet opnieuw kunnen opstijgen. Neen verdrinken moeten ze!
Span nu wat dun plasticfolie over de kom en prik er een paar gaatjes in.
Klaar is Kees. De val is gezet. En ze werkt nog ook!.
Laat de Melanogasters nu maar spartelen…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten