zondag 8 augustus 2010

Naar goedkopere zonne-energie?

Je ziet ze meer en meer de fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken van woningen.
Schreeuwlelijk vind Mia.
Duur en met te lange terugverdientijd vind ik, zeker nu de installatiepremies smelten als sneeuw voor de zon.
Maar er wordt in zeer veel laboratoria naarstig verder gezocht naar goedkopere en efficiëntere omzettingen van zonne-energie in andere bruikbare energievormen.
Wie de wetenschappelijke literatuur een beetje volgt, hoort om de haverklap over een nieuwe evolutie spreken op dit terrein.

image
Onderzoekers van de gerenommeerde Stanford University gewagen nu weer van een doorbraak.
Ze hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld dat in staat is om niet alleen de energie uit het zonlicht om te zetten, maar ook energie uit de zonnewarmte!
De tegenwoordig gebruikte fotovoltaïsche cellen zetten alleen het licht van de zon om in elektrische energie. Het is zelfs zo dat de zonnewarmte nadelig is voor het rendement van de huidige cellen: als ze opwarmen worden ze veel minder (tot 50%) efficiënt.
De wetenschappers uit Stanford hebben een nieuwe coating ontworpen waardoor juist het omgekeerde bereikt wordt: hoe heter de cellen worden, hoe hoger hun rendement!
In hun artikel spreken ze zelfs van een verhoging van de efficiëntie met 60%!
In onderstaand YouTubeke legt Nick Melosh, één van de jonge professors,uit hoe het nieuwe systeem werkt.




Als dit in praktische uitvoeringen ook zo zou blijken, dan zou dit wel echt eens een serieuze doorbraak kunnen zijn.Want met dit rendement wordt zonne-energie goedkoper dan stookolie.
Nog even geduld dus…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten