Onlangs vroeg me één van mijn (reis)vrienden of het belangrijk was met welke vloeistof je medicatie (pillen) inneemt.
Het best doe je dat natuurlijk met water, maar andere dranken kunnen ook wel.
Als de zuurtegraad maar niet te hoog is.
Want in onze maag heerst een precair evenwicht.
Onze maag heeft vereenvoudigd de volgende bouw:
Bijzonder is dat in onze maag een sterk zure oplossing van zoutzour of waterstofchloride (HCl) aanwezig is.
De slijmlaag en de bicarbonaatlaag van de maagwand beletten dat dit zuur het maagslijmvlies aantast.
Maar als de zuurtegraad van onze maaginhoud om één of andere reden plots te hoog wordt en het delicaat evenwicht verstoort, kunnen de slijmlaag en de bicarbonaatlaag het niet meer houden. Het slijmvlies krijgt het hard te verduren: we krijgen maagpijn en/of een branderig gevoel. Ons maagzuur tast zijn eigen maag aan!
En wat doen we dan best: een Rennie-pastille nemen of wat Maalox. Middeltjes die een base bevatten om het overtollige zuur te neutraliseren.
Chemie is dus overal, ook in onze maag.
Het lijk misschien raar dat de natuur een zo sterk zure oplossing in onze maag geplaatst heeft. Maar dit sterk zuur is noodzakelijk.
Want na een eerste mechanische bewerking met onze tanden en een eerste chemische aanval door de speekselenzymen, moet ons voedsel verder scheikundig klein genoeg gemaakt worden voor verdere verwerking in onze darmen.
En dat die HCl-oplossing daar effectief voor is, laat het volgende filmpje zien.
Men heeft in het labo HCl-oplossing, zoals die in onze maag voorkomt, losgelaten op een ferme cheeseburger.
Je moet maar eens zien wat de gevolgen zijn.
En mocht je nog niet gegeten hebben: smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten