zaterdag 19 februari 2011

1961: afkoeling van de aarde!?

De Scientific American van maart 2011 is al uit.
In elke maandelijkse aflevering van dit degelijk populair wetenschappelijk tijdschrift vind je de rubriek “50, 100 & 150 Years Ago
Daarin wordt een artikel uit het tijdschrift van dat aantal jaren geleden aangehaald.

50 jaar geleden, dat was 1961.
Ik zat toen in het 4de jaar van de humaniora. De “derdes” zei men toen, want men telde de zes studiejaren in de middelbaar toen nog andersom: van zes naar één.
Uit wat de Scientific American laat lezen, blijkt dan men 50 jaar geleden ook helemaal andersom dacht over de klimaatsverandering op aarde.
Lees maar. Ik heb zelf het meest opvallende in rode kadertjes gezet.

image
Ik vat even samen.
Men vond toen dat de trend van opwarming die er sinds 1880 was, tot stilstand was gekomen. Men had zelfs vastgesteld dat sinds 1940 de temperatuur met 0,2 °F (d.i. is ongeveer 0,11°C) was gedaald, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.
Die daling had de vrees verminderd voor een “broeikaseffect” door het toegenomen verbruik van fossiele brandstoffen. Maar de reden voor de temperatuursdaling was onbekend.

In 2011 is een dergelijk artikel van amper 50 jaar geleden (een peulschil op geologische tijdschaal !) inderdaad "Food for Climate Skeptics” – koren op de molen van de hedendaags klimaatsceptici.
Maar het is wel de vraag hoe men over 50 jaar, in 2061, zal denken over wat er in 2011 in de media rondging over de opwarming van de aarde…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten