donderdag 17 februari 2011

Teken? Geen probleem meer!

Op vraag van het bestuur van onze Romershovense wandelclub De Rommelaar, hebben dorpsgenoot Jos en ik, 4 maanden lang, elke maandagavond een cursus EHBO gevolgd.
En we hebben ons diploma op zak.
Onze wandelclub zou nu moeten in staat zijn om eerste hulp te bieden als zich een ongeval voordoet.
Laat ons hopen dat dit nooit nodig zal zijn, toch niet voor een ernstig voorval.

Wandelen in de vrije natuur is zonder twijfel heerlijk gezond, maar het brengt ook een paar risico’s mee. De meest voor de hand liggende wandelkwalen kennen we: voetblaren en soms eens een verstuiking.
Maar ook teken jagen de laatste jaren wandelaars de stuipen op het lijf.


image

Het gevaar van die bloedzuigende vieze beestjes zit in het feit dat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. En die ziekte kan jarenlange aandoeningen van hart, hersenen en spieren veroorzaken.
Maar wie in Romershoven en omgeving komt wandelen, kan gerust zijn: Jos en ik weten nu hoe we die booswichten moeten aanpakken.
Met de tekenpincet in de hand pulken we de onverlaten zonder problemen los uit uw vel.Nooit draaien met het pincet als je de teek vasthebt” zei onze leraar, “want dan blijft er waarschijnlijk een stukje van het beestje zitten”.
”De teek met een soepele kantelbeweging uit de huid halen” legde hij uit, “precies zoals je een kroonkurk met een aftrekker van een flesje bier trekt”.
Die beeldrijke taal sprak ons aan. Ze bracht Jos en mij op bekend terrein: van kroonkurken en bierflesjes kennen we veel, zoniet alles.
Laat de teken maar komen! We zullen elke bestuursvergadering met kroonkurken oefenen, da’s beloofd.

Kom dus zonder zorgen meewandelen op zaterdag 26 februari a.s. van 7u. tot 15u. op onze 14de Romelarentocht in de schitterende omgeving van de Kluis van Vrijhern, het Wijngaardbos en het kasteel van Hardelingen.
Je kan kiezen voor uitgestippelde tochten van 4 – 8 – 12 – 20 km .
Vertrek en aankomst in de Sint-Hubertuszaal te Sint-Huibrechts-Hern.
Nog meer info vind je op de website van de Rommelaar.
Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten