Milde reflecties van Hervé Tavernier op heden en verleden met ook wat tips, nieuwtjes, spelletjes en puzzelkes.
woensdag 16 februari 2011
Wie schreef het Voynich manuscript?
Het Voynich manuscript is al decennialang het vrijdag-puzzelke van schriftontleders en code-ontcijferaars. Maar dan van een veel ingewikkelder soort dan wat ik hier elke week voorschotel.
Dit merkwaardig boek, genoemd naar de Amerikaanse boekhandelaar van Poolse afkomst die het in 1912 ergens op de kop kon tikken, is gevuld met de raarste illustraties en geschreven in een onbekende en nog altijd onbegrepen taal in een nergens anders gezien alfabet.
Bij zoverre dat er gedacht werd en wordt dat het boek wellicht een soort grap is, een spielerei, zonder eigenlijke inhoud, maar wel zeer kunstzinnig in mekaar gezet.
Allerlei grappenmakers met naam werden naar voor geschoven als mogelijke auteurs: de Franciscaan Roger Bacon (1214–1294), de wiskundige John Dee (1527-1609), Da Vinci (1452-1509),… en Voynich zelf.
Maar met een verbeterde koolstof-14 dateringsmethode, hebben wetenschappers van de University of Arizona recent de ouderdom van het manuscript preciezer kunnen bepalen.
Ze zijn er nu zeker van dat het dateert van begin van de 15de eeuw: tussen 1404 en 1438.
Van het rijtje beroemde mogelijkheden hierboven blijft dus alleen Roger Bacon over.
Zou die brave Bacon echt zijn fantasie zó de vrije loop gelaten hebben om meer dan 170.000 verschillende lettertekens te produceren? Om dan nog van de mysterieuze illustraties te zwijgen.
Of was het een andere geletterde met veel tijd?
De zoektocht blijft open.
Kandidaat-puzzelaars? U wacht eeuwige roem!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten