dinsdag 22 maart 2011

Ken je de ESL al?

Je hebt nog maar net overal in huis je oude gloeilampen vervangen door spaarlampen, of de LED-lampen liggen al klaar om de verlichtingsfakkel over te nemen.
Maar misschien is dit het moment om nog even te wachten en de LEDs gewoon over te slaan.
Er is immers weer iets nieuws op komst: de ESL-lamp ofte de Electron-Stimulated Luminescence lamp. 


image

Ja, spaarlampen (CFLs – Compact Fluorescent Lamp) zijn dan wel pakken zuiniger dan onze oude pitjes, maar helemaal milieu-zuiver zijn ze niet.
Het zijn immers mini-TL-lampjes en dus bevatten ze kwik en minstens even gevaarlijke bariumzouten. Bij breuk en bij verwerking na afdanken kunnen die schadelijke stoffen in de natuur terecht komen, met alle gevolgen van dien.
Daarenboven hebben die spaarlampen flink wat tijd nodig om tot volle lichtsterkte te komen. En dimmen gaat ook niet best.

De spaarzame LED-lampen (Light Emitting Diode) bevatten die giftige stoffen niet en starten sneller op.
Maar wegens hun beperkte reikwijdte zijn ze wel prima als bureaulamp bijvoorbeeld, maar om er grote ruimten mee te verlichten zijn ze niet geschikt. En de kostprijs is hoog.

De nieuwe ESL-lampen zouden alle voordelen van de spaar- en LED-lampen in zich verenigen én…de nadelen niet hebben: geen kwik, snel aan, zuinig, niet (te) duur en volkomen dimbaar.
Daarenboven is de kleurtemperatuur veel aangenaam warmer dan de eerder kille kleur van spaar- en LED-lampen. Even warm als die van de oude gloeilampen zeggen ze in het reclame-filmpje hieronder.
Veelbelovend dus die nieuwe verlichting die ontwikkeld werd door het New Yorks bedrijf Vu1 Corporation
Benieuwd of het ook een blijver wordt.

ESL, CFL, LED: dat klinkt een stuk geleerder dan ons oude “pitje”.
Het lampentaaltje is ook al niet meer eenvoudig…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten