woensdag 9 maart 2011

Niet helemaal slecht

Iedereen zal het ondertussen wel weten: vrije radicalen in onze cellen zijn wellicht nefast voor onze gezondheid. Ze zijn erg reactief met alle gevolgen van dien.
Ze werken oxiderend en tasten zo ons DNA, ons erfelijk materiaal aan, waardoor er ongewenste mutaties kunnen optreden en er kankers kunnen tot ontwikkeling komen.
image
We moeten die vrije radicalen dus aan banden leggen.
We kunnen dat proberen met zogenaamde anti-oxidanten (vitamine C bijvoorbeeld) die rijkelijk aanwezig zijn in fruit en groenten.
Die anti-oxidanten reageren sneller met de vrije radicalen dan de andere celbestanddelen. Ze zorgen er bijgevolg voor dat de vrije radicalen hun nefaste werking niet kunnen uitoefenen.

Maar we mogen toch niet te hard van stapel lopen.
Uit een studie die op 28 februari online verschenen is in The Journal of Physiology blijkt dat vrije radicalen ook een positieve werking kunnen hebben.
Een onderzoeksteam onder leiding van prof. Håkan Westerblad toont aan dat vrije radicalen een belangrijke rol spelen in de regeling van de kracht waarmee het hart bloed rondpompt in stresssituaties.
In stresssituaties neemt de productie van vrije radicalen in hartcellen toe, en die toename doet die cellen sterker samentrekken, waardoor het hart een sterkere pompwerking krijgt. De vrije radicalen hebben dus een soort signaalfunctie die ervoor zorgt dat lichaam op dergelijke kritieke momenten meer bloed rondpompt.
Een positief effect dus van vrije radicalenZo zie je maar weer dat we niet te snel mogen zijn in ons oordeel.
Gooi het kind dus nooit met het badwater weg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten