dinsdag 4 oktober 2011

ALMA zoekt naar het ontstaan van het heelal

Nineteen ALMA antennas on the Chajnantor plateau

In de droge dunne lucht van Chili's Atacama woestijn, op een hoogte van 5000m boven de zeespiegel, is ALMA (de Atacama Large Milllimetre/submillimetre Array), gisteren aan zijn waarnemingswerk begonnen.
Alma is het grootste en meest complexe radiotelescoop-systeem op aarde.
Als het helemaal af is, zal het bestaan uit 66 precisie-antennes die samen werken en die waarnemingen doen in het millimeter en submillimeter golfengtegebied.
Op dit ogenblijk zijn er een 20-tal van die antennes operatief.

image

Het millimeter en submillimeter golflengtegebied (dat eigenlijk tot het gebied van de microgolven behoort) is belangrijk om de processen te kunnen bestuderen die zich in de eerste honderden miljoenen jaren na het ontstaan van het universum hebben afgespeeld. Slechts binnen dit golflengte gebied kunnen er beelden gemaakt worden van de meest verborgen geheimen van de cosmos, uit de donkerste, koudste en verste gebieden van het heelal.
De Hubble-ruimtetelescoop, een ander zeer belangrijk werkinstrument voor astronomen, doet waarnemingen in het golflengtegebied van het zichtbaar en infrarood licht.

Op 3 oktober heeft Alma zijn eerste beelden vrijgegeven.
Hieronder zie je een foto (bron ESO) van eenzelfde ruimtegebied, genomen zowel door Hubble als door 12 van de ALMA antennes.
Meteen is het verschil tussen beide waarnemingspatronen duidelijk.
Het is aan de astronomen om die observaties te interpreteren en ons duidelijk te maken hoe het allemaal begon.


image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten