donderdag 27 oktober 2011

Jupiter in oppositie

Toen ik zondagavond van Leuven naar huis toe reed, zag ik hem schitteren aan het heldere firmament: Jupiter.

790106-0203_Voyager_58M_to_31M_reduced

Jupiter, onze nabuurplaneet (2 planeten verder van de zon dan onze aarde) en de grootste planeet van ons zonnestelsel, is nu zeer goed te zien.
Daar zijn twee redenen voor die ik met onderstaande figuur probeer duidelijk te maken:

image

Ten eerste: Jupiter staat nu in oppositie ten opzichte van de zon. Dat wil zeggen dat hij juist tegenover de zon staat. Hij wordt dus heel fel verlicht door de zon. We zouden kunnen zeggen dat het nu “volle Jupiter” is, net zoals een volle maan.
Ten tweede: zoals je op de figuur kan zien: in oppositie staat Jupiter ook het dichtst bij de zon, waardoor hij voor ons helderder “schijnt”.

Overmorgen, In de nacht van zaterdag op zondag, is Jupiter de hele nacht door waar te nemen: hij komt op als de zon ondergaat (18.24u.) en gaat onder als zondag de zon op komt (7.30u.).
Ook ‘s avonds staat de planeet al helder aan de hemel in het oosten: zo kan je hem om 23u. op ongeveer 41° boven de horizon waarnemen als een heldere “ster”:

image


Het blote oog is voldoende, maar een goede verrekijker of een telescoopje is natuurlijk beter. Misschien zie je dan ook wel één van de grootste van zijn 63 (!) manen.

Onze weermannen en –vrouwen voorspellen een paar heldere nachten voor het weekend.
Profiteer daarvan.
Ga eens naar buiten en bewonder die grote gasreus op 600 miljoen kilometer van ons af.
En bedenk hoe petieterig we wel zijn…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten