zondag 10 februari 2013

Utopisch? Wie weet!

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar de ruimte rondom ons zit eigenlijk vol energie: U.V.- en warmtestraling van de zon, warmtestraling van lichamen en voorwerpen, radio- en TV-straling afkomstig van zenders, elektromagnetische straling afkomstig van gsm-masten, van onze gsm’s zelf, van onze laptop, onze tablet, onze smartphone, onze TV enz.
Kortom we lopen met onze kop in een zee van elektromagnetische energie.

image
Slechts een deel daarvan proberen we de laatste decennia op te vangen en om te zetten in voor ons bruikbare andere energievormen. Zonne-energie bijvoorbeeld proberen we (met een voorlopig matig rendement) om te zetten in elektrische energie die we in onze huizen o.a. verder in warmte-energie en lichtenergie omzetten.
Maar met die andere massa elektromagnetische energie die ons omringt doen we (voorlopig) niets in die zin.
Een gemiste kans?

Er zijn onderzoekers die daar iets willen aan doen.
Aan de Georgia Tech School of Electrical and Computer Engineering is een groep onder leiding van prof. Manos Tentzeris er al in geslaagd om elektromagnetische energie te oogsten uit de omgeving. Ze plukken energie in een breed golflengtegebied gaande van TV-golven en FM-radiogolven tot radar.
Ze gebruiken daarvoor een goedkoop antenne-systeem dat af te printen is op papier of op een flexibele kunststoflaag. Uiteraard is die antenne gekoppeld aan een stukje geavanceerde elektronica:

Georgia Tech graduate student Rushi Vyas (front) holds a prototype energy-scavenging devic...
Onderzoeker Rushi Vyas (vooraan) toont de elektronische schakeling.Prof. Manos Tentzeris
achteraan toont een kleine flexibele antenne (Bron beeld: Gary Meek)

Zoals je in het spectrum bovenaan dit berichtje kan zien zijn de opgevangen golven geen hoogenergetische stralingen. Bijgevolg is de geoogste energie niet erg hoog: in de grootte-orde van honderdsten van een milliwatt
Maar door verbetering van het systeem hopen ze binnenkort tot 1 mW te kunnen capteren.
Dit zou volstaan om bepaalde biosensoren (toepassingen in de geneeskunde) te voeden en bijvoorbeeld RFID-tags uit te lezen.

Recent liet ook Dennis Siegel, een Duitse student Digital Media aan de Universiteit van Bremen, weten dat hij een zogenaamde Electromagnetic Harvester ontwikkeld heeft. Daarmee kan hij een AA batterij kan opladen door ze eenvoudig weg in de buurt van een bron van elektromagnetische straling het brengen.
In het filmpje hieronder zie je zijn “harvester” aan het werk:


Energie gewoon uit de lucht plukken: utopisch? Wie weet hebben we binnenkort allemaal zo'n "harvester" op zak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten