donderdag 19 maart 2009

Google Map van wetenschappelijke ontdekkingen

De Engelse wetenschapsjournalist David Bradley heeft een paar dagen geleden een interessante Google Map beschikbaar gesteld: de Google Map van de wetenschappelijke ontdekkingen.
De ballontjes op de kaart geven de locaties aan van de plaatsen waar in het verleden en ook dikwijls nu nog, belangrijke wetenschapscentra gelegen zijn.
Klikken op een blauw ballonnetje levert telkens meer informatie én dikwijls de mogelijkheid om door te gaan naar de site van de universiteit of het laboratorium. En op meerdere plaatsen kan ook streetview ingeschakeld worden.
Wie interesse heeft in wetenschapsgeschiedenis of gewoon eens wil bekijken waar de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen precies gebeurd zijn, is hier uren zoet mee. Bekijk dan wel de grotere versie van de kaart.

Het zal je ook wel opvallen dat Belgische centra niet voorkomen op de kaart. Nochtans heeft ons klein landje de voorbije eeuw ook meegespeeld op belangrijke momenten.
Christian de Duve b.v. de ontdekker van het lysosoom, een belangrijke celorganel, werkte in Leuven (UCL Louvain-La-Neuve). Hij kreeg voor zijn ontdekking in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde.
En Ilya Prigogine, die de thermodynamica van niet-evenwichtsprocessen ontwikkelde en daarvoor in 1977 de nobelprijs scheikunde kreeg. Prigogine was hoogleraar aan de Université Libre de Bruxelles (ULB).

David Bradley is zijn kaart nog voortdurend aan het bijwerken.
Ik heb hem al een mailtje gestuurd met de vraag om ook de UCL en de ULB met de Duve en Prigogine op zijn kaart te situeren.
Ik ben eens benieuwd…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten