donderdag 7 april 2011

Joulies?

Een bijna dagelijks ritueel ten huize Tavernier.
7.30u. de wekkerradio doet zijn werk.
Vader (dat ben ik) kruipt uit bed.
Moeder (dat is Mia) blijft nog een beetje verder soezen.
Vader trekt naar zijn bureau om de PC aan te zetten en te controleren of zijn blogberichtje van de dag wel gepubliceerd is. En om in extremis nog een paar stomme typfouten te verbeteren.
Dan naar de keuken om het ontbijt te fabriceren: muesli met yoghurt en kiwi, toast met platte kaas en een appelsien.
En koffie natuurlijk.
Vader dekt de tafel en haalt De Standaard in huis.
Vader schenkt koffie in, voor hemzelf en voor moeder.
Maar van moeder is er nog geen spoor.

image

Vader laat zijn muesli nog even en begint aan zijn dagelijks kruiswoordraadsel.
Moeder verschijnt op het appel.
Haar eerste werk: een sudoku-medium in De Standaard.
”Smakelijk” zegt vader na 10 minuten kruiswoordpuzzelen.
”Smakelijk” antwoordt moeder terwijl ze haar laatste negenhokje rondmaakt.
Ze nippen samen aan de koffie. Koud natuurlijk!

Bah, koude koffie! Niet te drinken!
Maar misschien moet dit binnenkort niet meer.
Geen koude koffie meer na 10 minuten, als je Joulies gebruikt.

Joulies zorgen ervoor dat je koffie warm blijft in je tas, ook als je (te) lang wacht om er aan te drinken.


Joulies
zijn een bijzondere soort metalen “koffiebonen” die je in je tas hete koffie of thee legt.
Joulies zorgen ervoor dat je drankje voldoende lang op de perfecte temperatuur blijft.
Een vondst van twee jonge Amerikaanse ingenieurs, Dave Petrillo en Dave Jackson.

De bonen bestaan uit een roestvrij stalen buitenlaag, met binnenin een geheim niet toxisch mengsel.
Dit mengsel smelt bij 60°C.
Als je hete koffie op de Joulies giet smelt het materiaal binnenin en neemt daarbij warmte op. Daardoor koelt volgens de uitvinders de te hete koffie driemaal sneller af dan zonder de metalen bonen.
Juist zoals smeltend ijs in water ervoor zorgt dat de temperatuur van het water op 0°C blijft, zorgen de Joulies ervoor dat de hete koffie in de tas naar 60°C daalt, de perfecte drinktemperatuur.
Als de koffie geen warmte meer kan afgeven aan het materiaal, zou hij normaal beginnen afkoelen.
Maar 60°C is natuurlijk ook het stolpunt van het materiaal.
En als het materiaal na een tijdje weer begint te stollen, stel het weer warmte vrij.
Daardoor blijft de koffie langer warm dan zonder Joulies.
Tweemaal langer dan zonder de bonen zeggen de Amerikaanse ingenieurs.
Je kan het één van hen in het filmpje hieronder allemaal zien uitleggen.



Je tong niet meer verbranden en gerust een sudoku kunnen oplossen vóór je bakje ochtendtroost fletsig lauw geworden is!
Kunnen jullie de Joulies nog missen? Wij niet!
Maar ik vrees dat we nog even gaan moeten wachten vóór ze in den Aldi liggen…

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen