zondag 10 april 2011

Solar System Scope

Internet heeft er weer een schitterende astronomie-site bij.
Solar System Scope laat je toe om op een interactieve wijze ons zonnestelsel en de sterrenstelsels “in de buurt” te leren kennen.
Je kan zoomen, scrollen, de aarde centraal stellen (geocentrisch wereldbeeld), de zon centraal stellen (heliocentrisch wereldbeeld), of voor een panoramisch beeld op de sterrenstelsels kiezen.
Je kan afstanden tussen de zon en de planeten meten in astronomische eenheden (1 AE = 1 AU = afstand zon-aarde = 150 miljoen kilometer).
Je kan in de tijd terug en in de tijd vooruit gaan en zó nagaan wat de positie van de planeten in functie van de tijd was of zal zijn.
Mooi en zeer leerzaam is bijvoorbeeld dat je de zogenaamde retrograde beweging van de planeten kan zien als je kiest voor het geocentrisch wereldbeeld.

Alhoewel de site nog in opbouw is, zal iedereen, en zeker zij die interesse hebben voor het onmetelijke heelal, zich hier een tijdje kostelijk kunnen amuseren.

En mijmer dan maar weer eens over wat Blaise Pascal 300 jaar geleden al zei toen hij het over onze betekenis in het immense heelal had: “de mens is slechts een ziertje, een niemendalletje, een rietstengeltje (l’homme n’est q’un roseau) ”.
Niet te hoog van de toren blazen dus.

image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten