Vorige zondag liet ik jullie kennis maken met Solar System Scope, een website waarop je op een interactieve wijze ons zonnestelsel kan bestuderen.
Vandaag voeg ik daar nog een alternatieve astronomie-site aan toe die eveneens ons zonnestelsel presenteert, maar dit keer via een misschien wat minder spectaculaire flash-toepassing.
Ook hier kan je ons zonnestelsel bestuderen wat de onderlinge bewegingen van de planeten betreft.
Hou er wel rekening mee dat planeten niet op schaal zijn voorgesteld.
Ook hier kan je vooruit en achteruit in de tijd.
Ook hier krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor een heliocentrisch wereldbeeld (“Copernian” – naar Nicolaas Copernicus) of een geocentrisch wereldbeeld (“Thychonian” – naar Tycho Brahe).
Bij de keuze voor een geocentrisch wereldbeeld kan je het spoor (“trace planet”) van een planeet naar keuze laten tekenen.
Dit levert weer een mooie illustratie van de retrograde beweging van de buitenplaneten die men vanaf de aarde waarneemt.
En hier vond ik iets moois wat bij de andere site minder goed tot uiting kwam.
Als je in het geocentrisch wereldbeeld van Tycho Brahe, Venus of Mars eens traceert, zie je dat het tot onvermijdelijke botsingen met onze maan zou moeten komen.
Of hoe een computeranimatie in de 21ste eeuw duidelijk illustreert wie er in de 16de eeuw gelijk had: Copernicus of Brahe.
Mooi!
Klik op het beeld voor verder onderzoek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten