zondag 28 augustus 2011

Vul je gaatjes zelf

We zijn nog niet helemaal bekomen van de witter-dan-wit-makende tandpasta, of er is weeral iets nieuws op komst.
En dit keer iets veel drastischer: een tandengel die de gaatjes (in je tanden) zelf vult!.
Gedaan dus met die snerpende tandartsboor en die slurpende speekselzuiger: even met de gel erover en alle putjes zijn verdwenen!


Let op: ik stel het hier wel iets te rooskleurig en te simpel voor.
Want het product dat werd ontwikkeld door een groep scheikundigen van de University of Leeds, onder leiding van dr. Amalia Aggeli, ligt nog bijlange niet in de winkelrekken. Het zal zelfs nog tijdje duren vóór tandartsen het kunnen toepassen.
Maar het is op komst.
En ik ben er zeker van dat het op vrij korte termijn ook in de tandpasta’s voor Jan en alleman zal verwerkt worden.
Wie had immers een paar jaar geleden zijn tanden al gepoetst met een pasta vol witschurende polyfosfaten en witwassende peroxiden? Wit maken was een goed jaar geleden nog zuiver tandartsenwerk. En nu verdringen de reclameboodschappen voor het “whitening poetsen” poetsen elkaar van het TV-scherm.


Signal White Now Weissende Zahnpasta

Ik probeer even in het kort uit te leggen wat de gel van dr. Aggeli precies doet.
In het tandsteenaanslag op onze tanden zitten bacteriën die zuren produceren. Die zuren tasten het tandemail aan, waardoor er microscopische poriën ontstaan, die voortdurend groeien in grootte en in aantal.
De gel van de Leedse chemisten sijpelt in de gaatjes en legt er een bijzonder eiwitlaagje op. Het eiwit draagt de codenaam P11-4.
In de omstandigheden (zuurtegraad o.a) die in de mond heersen vormen de eiwitketens vormen dan een soort driedimensionaal netwerk dat calciumionen aantrekt. Die calciumionen worden in het netwerk vastgezet. Zo ontstaat in de gaatjes nieuw tandmateriaal en de tand herstelt zichzelf ter plaatse.
Wie meer details wil kan in het Journal of Dental Research het volledig artikel lezen.

We zijn er dus bijna: snoep gerust je plakkerige toffees, slurp zonder zorgen van je zuur-zoete cola. Geen tandartsboor die je nog kan deren: poets met je anti-gaatjes-gel en alles komt goed. En nog schitterend wit op de koop toe…

image

1 opmerking:

  1. Typisch zo'n bericht waar je na 20 jaar nog niets van hoort. Waarom? Omdat de (tandarts) industrie teert op mensen met gaatjes. Hoe weet ik dat? Omdat dit bericht in 2001 ook al in de volkskrant stond. We zijn nu 14 jaar verder.

    BeantwoordenVerwijderen