Als je een onverbeterlijke brokkenpiloot bent, man of vrouw, doe je er best aan je bloed eens te laten onderzoeken.
En dan heb ik het niet over het controleren van het promille alcohol in je bloed.
Ik heb het dan over de Rhesusfactor en het al dan niet aanwezig zijn van de toxoplasma-parasiet in je bloed (toxoplasmose of de kattenziekte).
Brave poesjes worden in de volksnaam van de ziekte met de vinger gewezen. Maar op de afbeelding hierboven kan je zien dat ze niet de enige bron van infectie zijn bij de mens.
Hoe kunnen de Rhesusfactor en de toxoplasma-parasiet een invloed hebben op het aantal deuken in je carrosserie (van je auto bedoel ik)?
Van de toxoplasma-parasiet weet men dat hij de werking van de hersenen kan beïnvloeden.
Jaroslav Flegr en zijn collega’s aan de Charles University in Praag, hebben ontdekt dat mensen met toxoplasmose een beduidende hogere reactietijd vertonen. Hun tragere reacties zijn dus een mogelijke oorzaak van een hoger aantal auto-ongevallen. Maar het spectaculaire van het onderzoek is de vaststelling dat dit vooral tot uiting komt bij chauffeurs met Rhesus-negatief bloed !
Hoe zit dat met die Rhesusfactor?
Op het celmembraan van onze rode bloedcellen komen meerdere eiwitten voor die onze bloedgroepen bepalen.
Als één van die eiwitten, het zogenaamde D-antigeen niet voorkomt hebben we Rhesus-negatief bloed.
De groep van Flegr voerde gedurende 18 maanden een onderzoek uit bij 3890 militaire chauffeurs. De kans op een ongeval bij de chauffeurs met toxoplasmose én Rhesus-negatief bloed was 2,5 keer zo groot als bij Rhesus-negatieve chauffeurs zonder toxoplasmose of met Rhesus-positief bloed.
De onderzoekers weten niet wat het verband is tussen de afwezigheid van het D-antigeen bij Rhesus-negatieve mensen en het tot uiting komen van de negatieve effecten van toxoplasmose.
Dit zal verder onderzocht moeten worden.
Als je de studie in detail wil lezen kan je op de site van BMC Infectious Diseases terecht.
2,5 keer meer kans op een ongeval is een statistisch betekenisvol cijfer, maar de auteurs zetten hun onderzoek verder bij grotere aantallen proefpersonen.
De onderzoekers geven het advies om chauffeurs regelmatig te laten testen op toxoplasmose.
Ik kan me zo voorstellen dat de verzekeringsmaatschappijen dit ook wel een interessante studie zullen vinden…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten