Mia is al jarenlang “inlezer” voor “Licht en Liefde”, de organisatie die de belangen van blinde en slechtziende medemensen behartigt.
Om de 14 dagen trekt ze naar studio RS-Geluidstechniek te Tongeren om een aantal bladzijden van een audioboek in te lezen.
Deze audioboeken worden, in een aangepast formaat, op een CD gebrand, die dan met een speciale Daisyspeler kan beluisterd worden. Daisy is een letterwoord dat staat voor Digital Accesible Information System (Digitaal Toegankelijk Informatiesysteem).
De Daisyspeler heeft o.a. als voordeel dat je als gebruiker “bookmarks (bladwijzers)” kan plaatsen, zodat de opname niet in één keer moet beluisterd worden. Ook de bediening is aangepast voor slechtziende en blinde mensen.
Zó kunnen die mensen genieten van een uitgebreide bibliotheek aan werken, zowel fictie als niet-fictie.
Volgend filmpje geeft nog meer informatie over het Daisy-project.
Gisteren heb ik op internet nog een ander zeer interessant hulpmiddel van blinde en slechtziende mensen ontdekt: de Penfriend.
De Penfriend is een toestelletje waarmee blinden en slechtzienden een tekst kunnen beluisteren als ze met een aangepaste leespen over een etiketje bewegen.
De kleine ronde etiketjes (diameter ~1 cm) worden aangebracht op een voorwerp waar de gehandicapte informatie over wil.
Voorbeelden kan je zo bedenken: wat is de inhoud van een doosje medicamenten, wat staat er in een gewoon getypte brief, of, zoals op het beeld hierboven, wat zit er in een bepaald conservenblik?
De etiketten zijn gewoon bedrukt met een streepjescode.
Met de pen kan je aan die streepjescode een gesproken boodschap koppelen. Die tekst wordt via een ingebouwd microfoontje in de pen ingesproken en er digitaal, als een mp3-bestandje, in bewaard.
Telkens je nadien met de pen over dat etiket strijkt, triggert de streepjescode de pen zodanig dat ze de gekoppelde boodschap laat horen.
De audio-boodschap die aan een etiket gekoppeld is, kan naar believen gewijzigd worden.
Maar met de Penfriend worden een behoorlijk aantal etiketten meegeleverd, zodat er veel dingen kunnen geëtiketteerd worden.
En de kostprijs? € 65.
Dit moet een redelijk haalbare kaart zijn.
En waarom zou zo iets niet voor terugbetaling in aanmerking kunnen komen?
Beter dan mijn uitleg hierboven, laat volgend filmpje zien hoe de Penfriend werkt.
De Penfriend is in Engeland ontwikkeld in opdracht van de Royal National Institute of Blind People (RNIB)
Ik zie op hun site dat het daar ook online te verkrijgen is.
Ik hoop voor alle slechtziende mensen dat dit fantastisch toestelletje ook bij te koop zal aangeboden worden.
Of is dat misschien al zo?
Ik vraag het na bij Blindenzorg – Licht en Liefde.
Wat een handig hulpmiddel. Mijn oma is slechtziend en ze zal dit vast en zeker heel erg waarderen! Ze heeft wel veel hulpmiddelen maar ik denk dat ze dit echt super zou vinden.
BeantwoordenVerwijderen