donderdag 24 september 2009

We hebben nieuwe mesjes

Mia heeft gisteren een paar fonkelnieuwe keukenmessen gekocht in de Aldi.
Geen gewone messen. Neen: keramische messen!

image
Bij zo iets bijzonders gaat mijn scheikundig hart onmiddellijk sneller slaan.
Het lemmet van die messen is niet vervaardigd uit het klassieke messenstaal, maar uit zirkoniumoxide.
Messenstaal is een legering van ijzer en een zeker percentage koolstof (1 à 2%). En als het roestvrij moet zijn mengt men er ook ook een hoeveelheid chroom bij ( 8 à 30% naargelang de staalsoort).
Aan sommige kwalitatief hoogstaande messenstalen (Solingen b.v.) wordt ook nog vanadium en molybdeen toegevoegd.

Zirkoniumoxide (juister: zirkoniumdioxide of zirkonium(IV)oxide)
ZrO2 is een zeer hard keramisch materiaal.

image 
Het komt qua hardheid in de buurt van diamant, het allerhardste materiaal.
En dat is voor een mes natuurlijk belangrijk. Want enkel een harder materiaal kan in een zachter materiaal snijden.

Maar er zitten nog andere voordelen vast aan zo’n keramisch zirkoniumdioxide mes:
- het mesje wordt vrijwel niet bot.
  Het moet dus jarenlang niet geslepen te worden
  Stalen messen en scharen worden b.v. snel bot door het
  snijden in papier.
  Zo mag ik van Mia met haar “goede schaar” nooit papier knippen!
  Keramische messen behouden hun scherpte veel langer.
  De fijnere microstructuur van het materiaal zorgt daarvoor.
- het lemmet roest niet, want het is materiaal is al een oxide.
- het is materiaal is chemisch inert en wordt niet aangetast.
- er blijft niets kleven aan het materiaal.
  Geen vieze bruine vlekken zoals bij de “molenmeskes”. 
  De messen zijn daardoor hygiënischer.
  En gemakkelijk te poetsen: afspoelen volstaat meestal.
- geen metaalsmaak b.v. in een geschilde appel.

En de nadelen?
Die zijn er ook. Toch een paar:
- het keramisch materiaal is nogal gevoelig voor koude.
  Bij lage temperaturen wordt het brosser en breekbaarder.
  Dus niet geschikt voor snijden van diepgevroren vis b.v.
- het materiaal is nogal gevoelig voor harde schokken.
  En ook tegen wrikken kan het niet.
  Je moet zo’n mes die niet gebruiken als “tournavies”.
  En je doet het best niet in een (schokkend) afwasmachien.

We zullen dat nieuw snijmateriaal dus maar eens grondig uittesten.
In het begin zal er wel geen probleem zijn. Want nieuwe mesjes snijden altijd goed…

2 opmerkingen:

  1. het mesje van een jaar geleden is nog steeds scherp, maar het vlijmscherpe is er wel al af (vergeleken met het nieuwe mesje van deze week). Wat is je ervaring met het ondertussen 3 jaar oude mesje?

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I just came from natural stone countertops werkblad.be where they (as also counter tops) selling composiet,keramiek,terrazzo,graniet. It looked like a fashion website how the products are presented. What do you think about that?

    BeantwoordenVerwijderen