Om dat astronomiejaar de nodige glans en luister te geven zijn er al heel wat initiatieven genomen.
Misschien heb je een half jaar geleden ook genoten van de grote internethappening “Around the world in 80 telescopes” waarover ik het had in mijn blogbericht van 3 april.
Je kon toen online en in realtime kennis maken met astronomische waarnemingscentra over heel de wereld en het werk dat astronomen daar verrichten.
Een nieuw initiatief in het raam van dit internationaal jaar van de astronomie, is de opening van een schitterende website Gigagalaxyzoom.
Op die site kan je aan de hand van 3 foto’s met een ultrahoge resolutie onze Melkweg en zijn "naaste" omgeving verkennen.
Op de foto’s kan zeer sterk ingezoomd worden.
Bij de start zie je de sterrenhemel zoals je die met het blote oog kan waarnemen op één van de ‘s nachts donkerste plekken op aarde: de plaats waar de sterrenwachten La Silla en Paranal gesitueerd zijn, in de Chileense Atacama woestijn.
Een daarop volgend zoomniveau toont de Melkweg zoals je hem daar met een hobbytelescoop kan zien.
En tenslotte zoom je in tot het niveau zoals het zichtbaar wordt met de professionele telescopen van de Chileense observatoria.
Ga eens een kijkje nemen op die unieke site en bedenk dat je daar nog maar een miniem deeltje van het onmetelijke universum onder ogen krijgt.
Elk lichtpuntje is minstens een zon zoals de onze, maar sommige lichtvlekjes zijn melkwegstelsels in "de buurt", met, op hun beurt, nog eens zo'n enorme verzameling "zonnen".
Wat denk je: zijn we alleen in het heelal?
Klik op het beeld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten