zaterdag 8 januari 2011

Drie op een rij

De zonsverduistering van dinsdag 4 januari was prachtig te zien in Romershoven.
Ik hoop dat jullie er ook kunnen van genieten hebben.

En wie op de geschikte locatie woonde én over de juiste observatiemiddelen beschikte kon zelfs nog iets spectaculaiders zien: zon, maan én het Internationaal Ruimtestation (ISS) op één rij:

image

De foto is het schitterend werk van astrofotograaf Thiery Legault, die op het juiste moment de passage van het ISS kon vastleggen.
Veel tijd had hij niet, want, met een snelheid van 7,8 km/s (= 17.000 km/h), duurt het voor het ISS maar 0,86 seconden om over de zonneschijf te schieten!
Thiery Legault schoot het beeld in de buurt van Masqat in Oman.

image

De zonnevlekken die op het beeld te zien zijn, maken deel uit van zonnecyclus 24, die in de loop van de volgende twee jaar zijn maximum zou moeten bereiken.
Er nog even aan herinneren dat een zonnecyclus overeenkomt met een (min of meer toch) 11-jarige periode waarbinnen de zonne-activiteit (te zien aan het aantal zonnevlekken) door een maximum gaat:

  image
Zonnecyclus 24 is niets anders dan de 24ste cyclus sedert het begin van de registraties in 1755.
In het kader van de hele discussie over de opwarming van de aarde en de invloed van de zonne-activiteit daarop, is er nogal wat te doen geweest over het uitblijven van de start van die 24ste cyclus.
Maar dat is weer een ander verhaal…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten