Vorige donderdag was er weer kookles voor de mannen en vrouwen van de Romershovense Landelijke Gilden.
Zoals steeds: een plezierige, leerrijke én… lekkere avond.
Bij het overlopen van het menu kwam het “spinazie-probleem” ter sprake.
Waarover gaat het?
Spinazie is een groente rijk aan nitraten.
Als we verse spinazie eten verdwijnt de overgrote meerderheid van die nitraten met de urine naar buiten.
Maar bij kamertemperatuur worden nitraten door bacteriën omgezet in nitrieten.
En nitrieten kunnen in het lichaam omgezet worden in nitrosaminen:
En van die nitrosaminen bestaat het vermoeden dat ze kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Een doorslaggevend bewijs daarvoor is (nog) niet geleverd.
Bijgevolg doe je er, voor alle zekerheid, best aan om een restje spinazie niet bij kamertemperatuur te bewaren om het dan bijvoorbeeld ‘s anderendaags zachtjes op te warmen en verder op te eten. Zo vermijd je teveel nitrieten te verorberen en ga je de vorming van die (misschien schadelijke) nitrosaminen in je lichaam tegen.
Of hoe chemie zelfs in de kooklessen van de Romershovense Landelijke Gilden binnensluipt…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten