donderdag 6 januari 2011

Hoe trager je stapt, hoe sneller je…

Een paar dagen geleden is in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) een merkwaardige studie gepubliceerd.
Uit die studie blijkt namelijk dat er een duidelijk verband bestaat tussen de snelheid waarmee 65-plussers wandelen en hun levensverwachting!
En natuurlijk: hoe trager er gestapt wordt, hoe korter je nog te gaan hebt.


image

Intuïtief kan je dat natuurlijk erg logisch vinden: wie nog flink kan doorstappen, zal nog wel in een goede conditie zijn en bijgevolg betere levenskansen hebben.

Maar de studie gaat toch een heel stuk verder dan zo’n eenvoudige boerenwijsheid.
Bepaling van de wandelsnelheid met een nauwkeurigheid tot op 0,1 meter/seconde, blijkt een parameter op te leveren, die in combinatie met leeftijd en geslacht, evenveel waard is als een hele batterij andere indicatoren samen.
Bedenk dat die snelheid een meetwaarde is en geen “intuïtief aanvoelen”
Dus in plaats van andere meetwaarden zoals bloeddrukmetingen, BMI-bepalingen, rookgewoonten en aantal hospitalisaties enz. te gebruiken, kan je dokter maar beter eens uw tijd over de 100 m (of...10 m..) chronometreren.
Volgens de studie kan hij daarmee evenveel aan de weet komen in verband met de tijd die je nog rest.
Van de 34.485 volwassen van 65 jaar en ouder die in de studie werden gevolgd, was voor wandelaars met een gemiddelde wandelsnelheid van 0,8 m/s de levensverwachting in overeenkomst met de gemiddelde levensverwachting van hun leeftijd en geslacht.
Maar wie 1 m/s wandelde had al direct een beduidend betere verwachting.

Als 65-plusser en als bestuurslid van de Romershovense wandelclub De Rommelaar, spreekt die studie mij uiteraard bijzonder aan.
Maar we moeten opletten dat we de zaken niet omdraaien: snelle stappers kunnen wellicht wat langer doorgaan en blijkbaar kan er zelfs gemeten worden hoeveel langer.
Maar sneller gaan stappen, doet je niet noodzakelijk langer leven.
Toch zal ik ze allemaal eens goed observeren bij mijn eerstvolgende wandeltocht…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten