donderdag 24 november 2011

Web-lezen

Er is weer iets nieuws op internet: weblezen.
De naam van die nieuwigheid dekt behoorlijk goed wat ze inhoudt: je kan met Weblezen online boeken lezen zonder dat je ze moet downloaden.
Je leest ze dus “in the cloud”.
Je huurt ze dus en ze nemen bijgevolg geen plaats in op je PC.
De Amazon Kindle en alle andere e-boeklezers krijgen hier dus mogelijks een ernstige concurrent. Om maar te zwijgen van het gedrukte boek… 
Natuurlijk zal je voor dit huurlezen wel huurgeld moeten betalen, maar vóór je dat doet kan je eerst enkele hoofstukken gratis uitproberen.
Nog iets wat Weblezen bijzonder maakt: het gaat hier om een Nederlandse webapplicatie, met als gevolg dat er meer dan 1000 boeken in Nederlandse vertaling te lezen zijn. Voor één keer is dus niet alles in het Engels…

Het is natuurlijk de vraag of Weblezen zal aanslaan.
Ik heb daar toch mijn twijfels over voor wat het lezen op een PC betreft. Zelf kan ik het bijvoorbeeld moeilijk volhouden om een lange tekst volledig op een gewoon computerscherm door te nemen. Maar op een iPad, met zijn klein handig en licht scherm in boekenformaat, ligt dat anders. Daar lukt dat wel.
Weblezen lijkt me dus eerder iets voor tablets.
Probeer het zelf maar eens door op onderstaand beeld te klikken en dan je keuze te maken.

image

Ook voor bloggers die het zo nu en dan eens over boeken hebben, heeft Weblezen iets interessants in petto: je kan een boek of een stuk uit een boek, embedden op je blogpagina . Dit biedt de kans om bij de bespreking van een boek, direct een aantal pagina’s van het boek toe te voegen als illustratie!
Lees hier als smaakmaker maar eens een embedded hoofdstukje van “Voor ik ga slapen” van SJ Watson in een Nederlandse vertaling.
Het gebruik is simpel: klik rechts onderaan om verder te bladeren en links onderaan om terug te gaan. Bijna zoals in een gewoon boek, weet je nog hoe dat ging?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten