dinsdag 29 mei 2012

Olympiceen: een superklein olympisch logo!

Ruim 2,5 jaar geleden (op 10 september 2009) liet ik hier weten hoe scheikundigen van het IBM Research Laboratory in Zwitserland er met een atoomkrachtmicroscoop (Atomic Force Microscope - AFM)  voor het eerst in geslaagd waren om een molecule echt te zien.
Het ging toen om pentaceen.
En de molecule zag er precies uit zoals de gangbare scheikundige theorieën voorspeld hadden: een triomf dus voor de theoretische chemie.

 image

Dat was dus 33 maanden geleden.
Binnen 2 maanden (op 27 juli 2012) beginnen in Londen de Olympische Zomerspelen, de 27ste in de reeks sinds de eerste moderne spelen van 1896.
En de Britse chemici wilden iets speciaals doen om dit gebeuren te gedenken.
In opdracht van de Royal Society of Chemistry (RSC) werd daarom door Dr David Fox en Anish Mistry van de University of Warwick olympiceen gesynthetiseerd.

Olympiceen is een molecule waarin, zoals bij het olympisch symbool, zes ringen aan elkaar gekoppeld zijn. Maar dan wel ringen van koolstofatomen in dit geval.
Bedenk dat dit “moleculeke” maar iets groter is dan een miljardste van een meter! Er moest dus bewezen worden dat die chemici het echt klaargespeeld hadden. Daarom werd de atoomkrachtmicroscoop (AFM)  van IBM er weer bijgehaald. En warempel de super-microscoop liet een olympische zesringmolecule zien:

image
Het hele verhaal wordt in het filmpje hieronder nog eens duidelijk uit de doeken gedaan:

Het olympiceen-verhaal

Alles bij elkaar niets anders dan mooie chemische spielerei.
De RSC hoopt evenwel met dat huzarenstukje de belangstelling voor chemie bij de Britse jongeren aan te wakkeren.
Maar dát wordt misschien nog moeilijker dan een olympische medaille winnen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten