woensdag 9 mei 2012

Touché

Wie een smartphone of een tablet heeft, is vertrouwd met aanraakschermen.
En ook wie bijvoorbeeld betaalterminals of bankautomaten gebruikt, kent die dingen.
Bij het aanraken van zo’n scherm verstoren we met onze vinger(s) het elektrisch veld van het scherm en zo kan de aanraakplaats gedetecteerd worden.
Maar bij die detectiemethode kan alleen de aanraaklocatie ontdekt worden. Er wordt niets gedetecteerd over de wijze van aanraken. In het vakjargon zegt men dat er slechts één frequentie gedetecteerd wordt.

Maar daar komt verandering in.
Onderzoekers van Disney Research aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania hebben Touché ontwikkeld.
Touché is een system waarmee een grote variatie aan aanraakmethoden van elkaar kunnen onderscheiden worden.
Met hebben Touché kunnen dus meerdere frequenties gedetecteerd worden. En die detectie kan niet alleen op schermen gebeuren, maar ook op allerlei gewone objecten, zoals bijvoorbeeld deurknoppen.Het komt er dus op neer dat de wijze van aanraken kan ontdekt worden en dat de acties die er op volgen kunnen gekoppeld worden aan die wijze van aanraken.
Raak je bijvoorbeeld de deurknop met twee vingers aan dan wordt de deur afgesloten. Doe je dat maar met één vinger dan gaat de deur gewoon dicht en er wordt bijvoorbeeld een boodschap op een raampje in de deur geprojecteerd worden.

De mogelijke toepassingen zijn legio. Zo kan een Touché-sensor die verbonden is met je lichaam, bepaalde lichaamsbewegingen interpreteren en bepaalde dingen doen gebeuren. Je handen op elkaar vouwen kan bijvoorbeeld je mp3-speler aanzetten en hem een bepaalde song laten afspelen…
Bekijk onderstaand filmpje maar eens voor meer uitleg over het systeem en meer voorbeelden van mogelijke toepassingen. En/of lees het pdf-bestand waarin de onderzoekers Touché uit de doeken doen.

En als je binnenkort mensen op straat rare dingen ziet doen, moet je niet onmiddellijk de politie verwittigen, of de dokter bellen. Ze spelen misschien gewoon met Touché


image


Geen opmerkingen:

Een reactie posten