De zon is er. Nog wel niet alle dagen volop, maar toch.
Meteen zag ik bij mij in de buurt de zonnebaadsters weer van wal steken.
En ik heb ze niet van te dicht durven inspecteren, zodat ik niet weet of ze voldoende zonnecrème op hun teer wintervelleke gesmeerd hadden.
Frank Deboosere had nochtans gewaarschuwd en we weten het stilaan allemaal wel: te hevige blootstelling aan UV-stralen verhoogt het risico op huidkanker.
Vooral de UV-B-straling met een golflengte tussen 280 nm en 315 nm (nm = nanometer = 10-9 meter) is te mijden.
Maar of je met een factor-50-crème ook nog bruin wordt?
Factor 50 blokkeert immers 98% van de UV-A- en UV-B-straling!
Maar zonnebaden heeft blijkbaar ook zijn positief effect.
We weten wel dat het zonneke, als het niet te hevig is, echt deugd kan doen. Maar er is meer!
Een groep onderzoekers van de Karolinsky universiteit in Stockholm onder leiding van Pelle G. Lindqvist, heeft aangetoond dat het risico op aderverstopping bij zonnebaadsters 30% lager is dan bij wie dit niet doet.
Zij hebben hun resultaten gepubliceerd in het aprilnummer van de Journal of Thrombosis and Haematosis.
En ze hebben een wel heel uitgebreid onderzoek gedaan. Ze hebben 40.000(!!) Zweedse vrouwen opgevolgd gedurende 12 jaar (!!). Daarbij werden de gewoonten qua zonnebaden geobserveerd. Ook hun medische problematiek werd geïnventariseerd.
Van de onderzochte vrouwen waren 312 waarbij in die 12 jaar trombose optrad. En dat waren er die weinig of niet van het zonnetje profiteerden.
Ze stelden ook vast dat het risico op bloedklonters 50% hoger was in de wintermaanden december, januari en februari als er weing zon is.
Het positief effect van de zon wordt door Lindqvist gekoppeld aan een verhoogde productie van vitamine D in het lichaam.
Maar hoe vitamine D tegen trombose beschermt is nog onduidelijk.
De Zweedse onderzoekers zien in elk geval een duidelijk effect.
En ze stellen zelfs dat men echt best elke dag tijdens de middaguren, als de UV-straling het meest intensief is, een beetje in de zon wandelt! Wie in de zon beweegt en een zonnecrème opdoet die het verbranden belet ( en dat moet geen factor 50 zijn), loopt volgens de Zweden weinig of geen risico op huidkanker én krijgt van ons Laura bescherming tegen aderperikelen.
Ik vind dit een merkwaardige zaak.
Dat zonlicht de productie van vitamine D bevordert is allang bekend.
Maar vitamine D wordt in ons lichaam, onder invloed van UV-straling aangemaakt uit... je raadt het nooit: cholesterol!
Misschien ligt daar een deel van de verklaring: door in de zon te lopen, wordt er meer vitamine D aangemaakt en vermindert het gehalte aan cholesterol. En dat is positief voor ons aderstelsel!
Eureka! Ik zal Lindqvist eens bellen om hem te vragen wat hij van mijn (simpele) redenering denkt...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten