maandag 9 november 2009

Over cholesterol en nicotinezuur

Ik neem al enkele jaren Lipitor om het gehalte aan cholesterol in mijn bloed binnen de perken te houden en zó “aderverkalking” proberen te voorkomen.
Lipitor is de merknaam waaronder Pfizer een statine op de geneesmiddelenmarkt gebracht heeft.
Het actieve bestanddeel in Lipitor is atorvastatine

image
Andere producenten leveren statines met een enigszins verschillende structuur maar met een vergelijkbaar verlagend effect op het cholesterolgehalte.
Statines zijn sinds het einde van de jaren 70 op de markt, maar in de jaren 90 kwam de echte doorbraak in het gebruik als regulator van de cholesterolspiegel in het bloed.
Daarmee verdrongen ze de veel eenvoudiger verbinding nicotinezuur, die tot dan toe het enige middel was ter behandeling van aderverkalking.

image 
Nicotinezuur of niacine is eigenlijk een levensnoodzakelijke stof, een vitamine: vitamine B3.
We kunnen dus niet zonder.
Maar dit is (in onze welvaartmaatschappij) geen probleem omdat het in allerlei voedingsmiddelen (melk, eieren, kip,…) in voldoende concentratie voorkomt.
Het gebruik van nicotinezuur in de strijd tegen het dichtslibben van onze bloedvaten verdween echter toen de statines verschenen.
Voor goed dacht men.

Maar zeer recent werd in het Journal of the American College of Cardiology door wetenschappers  van de  Oxford University een artikel gepubliceerd dat het gebruik van nicotinezuur nieuw leven kan inblazen.
De werking van statines komt neer op een verlaging van de zogenaamde slechte cholesterol in ons bloed.
Die slechte cholesterol of LDL-cholesterol, is slecht omdat hij kan zorgen voor de vervetting van de vaatwanden.
Maar er is ook zogenaamd goede cholesterol of HDL-cholesterol.
Die cholesterol is goed omdat hij de overtollige slechte cholesterol naar de lever transporteert.
Daar wordt de slechte cholesterol samen met de galvloeistof in het darmkanaal gebracht en hij verdwijnt uit het lichaam. Je weet wel waar.
En nu komt het.
Uit het onderzoek van de wetenschappers uit Oxford, blijkt dat ons goede oude nicotinezuur er voor zorgt dat het gehalte aan goede cholesterol verhoogt!
Men zag zelfs dat toedienen van nicotinezuur bij patiënten met gevorderde aderverkalking een vermindering van de verkalking tot gevolg had.

Statines verlagen de slechte cholesterol en nicotinezuur verhoogt de goede cholesterol.
Het lijkt er dus op dat de combinatie van statines en nicotinezuur een nieuwe strategie gaat worden in de strijd tegen vaatziekten.
Ons oud vitamientje B3 kan dus wellicht rekenen op een glorieus eerherstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten