woensdag 18 mei 2011

KEPLER+SETI: samen zoeken naar buitenaards leven

Ik heb hier in mijn blogje al meermaals bericht over NASA’s Kepler-missie.
Een project waarbij men met de Kepler-ruimte-telescoop op zoek is naar aardachtige planeten rond sterren in gebieden van de sterrenbeeld Zwaan en Lier.
Maar terwijl Kepler zijn zoektocht verder zet, gaan onderzoekers intussen al potentiële kandidaten die door Kepler ontdek werden, grondig screenen.
Dat screenwerk gebeurt binnen het SETI-project.

SETI = Search for Extra-Terestrial Intelligence startte eigenlijk serieus in 1950 met onderzoek door astronoom Frank Drake.
Drake ging op zoek naar mogelijke intelligente radiosignalen afkomstig van planeten rond de sterren Tau Ceti en Epsilon Eridani, zo’n 10 lichtjaar van onze aarde verwijderd.
Drake maakte daarbij gebruik van de grootste bestuurbare radiotelescoop ter wereld: de Green Bank Telescope in West Virginia.


image

Op 7 mei jongstleden werd Green Bank gedurende 24 uren ter beschikking gesteld aan een groep astronomen van de Berkeley University, onder leiding van Andrew Siemion, om 86 planeten te onderzoeken van de meer dan 1200 kandidaat- aardachtigen die Kepler intussen al gelokaliseerd heeft. Het is nog wachten op resultaten.

SETI + Kepler: misschien weer iets meer kans om “binnenkort” toch iets van onze buitenaardse broeders te horen?…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten