donderdag 19 april 2012

Beveiliging wegnemen van een pdf-bestand

Als je tegenwoordig een toestel koopt in de elektronicasector, vind je dikwijls geen gedrukte uitgebreide handleiding meer bij de verpakking. Je moet het meestal stellen met een paar bladzijden “quick user guide”. En die vertellen je maar een deel van de gebruiksfinesses.
Een uitgebreidere gebruiksaanwijzing (zelfs in het Nederlands) zit er wel bij, maar dan meestal op een CD als een pdf-bestand. En dat kan een lijvig document zijn, vol tekeningen, foto’s en kleuren, waardoor het vrij duur wordt om het af te drukken.
Ik doe dit dan ook niet meer.

Maar bij het doorlezen van zo’n pdf-bestand in één of andere pdf-reader (Adobe, Foxit, PDF-X-Change Viewer,…) heb ik er dikwijls behoefte aan om de tekst hier en daar te annoteren.
Want het gaat soms om nogal schabouwelijke vertalingen uit het Engels die hier en daar verduidelijking nodig hebben. Die wil ik er bij noteren.
Met Foxit en PDF-X-Change Viewer kan dat zonder problemen… op voorwaarde dat het pdf-bestand niet beveiligd is.
Maar spijtig genoeg is zo’n pdf-bestand meestal wel “gelockt”. En dan moet die beveiliging er eerst af vóór je notities kan toevoegen.

Een paar dagen geleden werd ik er weer mee geconfronteerd. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor. Misschien kan die voor jullie ook ooit eens nuttig zijn: PDFUnlock!

image

Het gebruik is simpel: je doet een upload van het beveiligde pdf-bestand en je klikt op Unlock!En een paar minuten nadien kan je het ontsloten bestand downloaden en van commentaar voorzien waar je het wenst.
Zo zie je maar weer: op internet is voor alles wel een oplossing te vinden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten