donderdag 5 april 2012

Zó kan je Google Boeken downloaden

De boekenliefhebbers onder ons weten het: via Google Books worden ons een massa boeken gratis ter beschikking gesteld. Soms maar een aantal hoofdstukken of een aantal geselecteerde bladzijden, maar er blijven toch nog vrij veel werken over waarvan je volledige uitgave online kan lezen.

En daar heb je het: online.
Maar wie leest nu een kanjer van pakweg 300blz. zomaar online?
Voor de meesten onder ons zou het interessanter zijn als we die Google Boeken zouden kunnen downloaden als een pdf-bestand bijvoorbeeld. Dan zouden we het nadien off-line kunnen lezen zoals het ons past. Of uitprinten als we papier te veel hebben.
We zouden dan dat pdf-bestand zelfs via Dropbox kunnen versassen naar onze iPad (als we die hebben…). Of met Send to Kindle naar onze Amazon Kindle e-boeklezer (als we die hebben…)

Een Google Boek downloaden als pdf of in een ander formaat, kan dat zomaar?
Google zelf ondersteunt dit niet.
Maar er is een oplossing beschikbaar: er bestaat een gratis programaatje dat doet wat we willen: Google Books Downloader 2.0.

image

Het gebruik is eenvoudig.
Zoals je hierboven kan zien moet je alleen maar de URL van het boek ingeven (die vind je in de adresbalk bij Google Books) en aangeven onder welk formaat je de download wil opslaan (pdf, jpeg of png) en in welke resolutie (van 350 tot 1280 pixels).

Nog iets: boeken die in volledige uitgave beschikbaar zijn in Google Books, kan je selecteren door in Google Books de link “geavanceerd zoeken naar boeken” aan te klikken en daar dan “Alleen volledige weergave” aan te vinken:

image

En mocht mijn uitleg niet duidelijk genoeg zijn, dan kan je ook nog dit filmpje bekijken:

Downloaden maar…

Voilà, daarmee is onze (virtuele) boekenkast weer flink uitgebreid.

3 opmerkingen:

 1. goed, hier heb je dus weinig aan, aangezien hij na enkele pagina's automatisch de waarschuwingen overneemt dat je met betrekking tot het document het maximaal aantal beschikbare pagina's heb bereikt. In een boek van 400 pagina's, download hij er uiteindelijk maar gemiddeld 25...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, je hebt gelijk: het programma doet niet wat het belooft. Dat heb ik intussen ook ondervonden.
  Dank voor de opmerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De nieuwe versie (25-05-2012) lijkt nu wel goed te werken voor boeken die in Google Books in de categorie "Volledige Weergave" zijn ondergebracht. Dat is toch mijn ervaring bij het downloaden van 3 boeken uit die categorie.
  Wil er iemand zijn ervaring delen?

  Mvg
  Hervé

  BeantwoordenVerwijderen