dinsdag 3 april 2012

De vingerafdruk krijgt een fameuze update

Ik heb het in mijn blogje al een paar keer (1, 2) gehad over de methodes om personen te identificeren.


image

De vingerafdruk is zonder twijfel de best bekende methode. Ze is trouwens al sinds de 19de eeuw in gebruik. Maar ook die methode evolueert.
Een paar dagen geleden (27 maart) hebben dr. Pompi Hazarika en prof. David Russell van de University of East Anglia, in Angewandte Chemie een artikel gepubliceerd waarin ze aantonen hoe vingerafdrukken bijkomende informatie kunnen verstrekken over de geteste persoon: of hij drugs gebruikt en welke, of hij rookt, of hij recent explosieven gehanteerd heeft enz.
Hiertoe hebben ze allerlei nieuwe reagentia ontwikkeld die de afdrukken duidelijker doen oplichten en in een andere kleur naargelang de golflengte van het opvallende licht en de aanwezige bestanddelen (zie foto’s hierboven).
Sommige van de gebruikte reagentia binden aan afbraakstoffen van nicotine en drugs die zich de vingerafdruk bevinden en lichten op wanneer een extract van de afdruk onder een fluorescentiemicroscoop bekeken wordt. Via deze methode kunnen terzelfdertijd verschillende soorten drugs gedetecteerd worden.
In andere gevallen worden stoffen met geschikte oplosmiddelen uit de vingerafdruk geëxtraheerd.
Die oplossingen worden dan verder geanalyseerd zodat tot zeer kleine hoeveelheden drugs en explosieven kunnen vastgesteld worden.
Zelfs overlappende vingerafdrukken van verschillende personen kunnen met geavanceerde spectroscopietechnieken van elkaar gescheiden en onderzocht worden.

Al die nieuwe technieken die door de Britse onderzoekers beschreven worden, zullen helpen bij het werk van criminologen, maar ook bij het onderzoek naar dopinggebruik in de sport en bij het stellen van diagnoses in de geneeskunde.
Inderdaad een fameuze update van een eeuwenoude techniek.
En wellicht ook lucratief, want Russell heeft intussen zijn vindingen al gecommercialiseerd via Intelligent Fingerprinting...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten