woensdag 12 mei 2010

Het nieuwe Google-zoeken

Wellicht is het je ook al opgevallen: Google heeft sedert enkele dagen de layout van zijn zoekresultaten aangepast en een paar interessante nieuwigheden toegevoegd.
Wat ik de moeite waard vind heb ik op onderstaand beeld in een rood kadertje gezet.

image
Om te beginnen: de navigatiekolom links is nu standaard aanwezig bij elke zoekopdracht. Voordien moest je die zelf zichtbaar maken door “Toon opties” aan te klikken.
Mocht je dit eerder een nadeel vinden, dan kan je nog altijd “in de oude toestand” gaan zoeken als je deze link aanklikt.
Uiteraard kan je die link ook aan het Google-icoontje op je bureaublad koppelen als je het oude verkiest.

De nieuwe navigatiekolom bevat bovenaan gekleurde iconen waarmee je snel je zoekdomein kan afbakenen: overal zoeken, of alleen in afbeeldingen, maps, boeken,…

Meer naar onder toe in de kolom, krijg je de mogelijkheid om alleen te zoeken in sites met afbeeldingen.
Dit kan op veel terreinen interessant zijn.
Eén voorbeeld maar: veronderstel dat je voor je vakantie een hotel in Leeuwarden zoekt.
Zoeken in sites met afbeeldingen, schotelt je bij je zoektocht meteen een reeks foto’s van de beschikbare hotels voor. Dit kan je keuze zonder twijfel vergemakkelijken.

Nog een nieuwigheid is het toetsenbordicoontje naast de zoekbalk rechts bovenaan.
Dit is handig voor wie wil zoeken in talen met speciale tekens.
Russisch of Arabisch bijvoorbeeld.
Als je die talen machtig bent en je zoekt met de Google van het vreemde land (http://www.google.com/webhp?hl=tweeletterige internationale landcode - b.v.: http://www.google.com/webhp?hl=ru voor de Russische Google), dan kan je, als je toetsenbordicoontje aanklikt, je gewone toetsenbord gebruiken om in de vreemde taal te typen.

image

Zoeken met de Arabische Google (http://www.google.com/webhp?hl=ar) heeft bijvoorbeeld als gevolg dat de letter A op mijn Azerty-klavier overeenkomt met image
Ik neem aan dat dit de Arabsche A is, maar zeker weet ik het niet
Wie Arabisch kent, moet me maar even helpen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten