zaterdag 29 mei 2010

Poets je hart

image
Tandenpoetsen behoort tot de verplichte dagelijkse hygiëne.
Maar het effect van dat ochtend- en avondwerkje gaat blijkbaar veel verder dan een frisse mond en een welriekende adem.

Een team onderzoekers van het University College London, publiceerden eergisteren (27 mei) in het British Medical Journal de resultaten van jarenlang onderzoek (1955 tot 2003), waarbij ze het verband nagingen tussen hartziekten en mondhygiëne.
Daarbij werden 11.869 volwassenen van 35 jaar en ouder (gemiddelde leeftijd 50 jaar) opgevolgd.
Uit de studie blijkt dat mensen die nalaten om hun tanden tweemaal daags te poetsen, tot 70% meer kans hebben op een hartprobleem!
Bij diegenen die geen poetsdiscipline hadden waren er natuurlijk ook rokers, diabetici, zwaarlijvigen en anderen met een verhoogd risico op hartkwalen. Maar zelfs als men die factoren wegfilterde, bleef het verband tussen te weinig tanden poetsen en hartfalen bestaan.
De onderzoekers veronderstellen dat de link tussen slechte mondhygiëne en hartziekten ligt in de permanente tandvleesontsteking die bij slecht en onvoldoende poetsen voorkomt. Chronische ontstekingen en de reactie van het lichaam daarop, zijn immers al langer bekend als een oorzaak van hartproblemen.

Enfin, nu weet je het: als je ‘s morgens én ‘s avonds je tanden poetst, poets je niet alleen je mond. Je poetst ook je hart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten