woensdag 24 maart 2010

Een nieuw koffieverhaal

Ik heb het in mijn blogje al meer dan eens over koffie gehad.
In het water van zo’n bakje troost “zwemmen” meer dan 800 (!) verschillende componenten rond.
Niet te verwonderen dat die mix aan stoffen die we zo naar binnen slurpen, effecten kunnen veroorzaken.

Zelf ben ik geen gedreven koffiedrinker, maar ik weet toch bij ervaring dat zo’n kopje zwart nat soms maagproblemen kan veroorzaken.
Blijkbaar zijn er in het extract verbindingen aanwezig die de productie van maagzuur stimuleren, met de vervelende maagpijn als gevolg.

image
Een groep Duits-Amerikaanse onderzoekers wilde nu eens precies weten welke stoffen het probleem veroorzaken.
Ze publiceerden zeer recent het resultaat van hun werk in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Raar genoeg vonden ze dat hoe donkerder gebrand de koffie was, hoe minder maagproblemen er optraden!
Gevoelsmatig zou je meestal eerder geneigd zijn om het tegenovergestelde te veronderstellen. Zo zie je maar weer dat vertrouwen op je gevoel dikwijls twijfelachtige resultaten oplevert. Meten is nodig om te weten.

De onderzoekers konden zelfs nagaan welke stof aan de basis ligt van de verhoogde maagzuurproductie.
Het gaat om een relatief eenvoudige verbinding N-methylpyridine:
image Deze stof is niet in groene koffiebonen aanwezig, maar ontstaat bij het brandproces. En hoe meer gebrand de koffie is, hoe meer van die stof ontstaat. De donkere Italian Roast en French Roast zouden dus het meest deugd doen aan ons maagje.

image
Je weet dus wat je moet kopen als je wil besparen op Rennie pastilles…

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen