zaterdag 27 maart 2010

Vliegende vaccinators

Malaria behoort nog steeds één van de grootste mensendoders op aarde. Jaarlijks sterven er meer dan 1 miljoen mensen aan deze infectieziekte.
Eind vorig jaar zamelde de Music for Life-actie van Studio Brussel nog € 3.649.595 in voor de strijd tegen malaria. Het was de bedoeling dat het Rode Kruis met dat geld muskietennetten kocht en verspreidde in de sterkst getroffen gebieden.

Zo’n muskietennet is een eenvoudig maar efficiënt bestrijdingsmiddel: het belet de malariamug om haar vernietigend werk te doen.
Maar er zijn meer futuristische bestrijdingsmethodes op komst.
In Insect Molecular Biology publiceert prof. Shigeto Yoshida een regelrecht sciencefictionverhaal.
Zijn onderzoeksgroep aan de Jichi Medical University in het Japanse Tochigi, heeft muskieten in echte vliegende vaccinators veranderd!

image
Ze manipuleerden het DNA van de muskieten zodanig dat er in het druppeltje speeksel dat ze in hun menselijk slachtoffer injecteren, een antigen voorkomt dat een immuunreactie stimuleert.
Het slachtoffer wordt zo door de bijtende mug zelf immuun gemaakt tegen de Plasmodiumparasiet die bij de beet in het bloed gebracht wordt.
Als men die genetische veranderde muggen dus zou loslaten in een door malaria getroffen gebied, zou men meteen voor een efficiënte vaccinatieploeg zorgen.
Maar om ethische en wettelijke redenen kan dit (nog) niet.

De Japanse context van dit verhaal deed mij eerst een beetje denken aan de kamikazepiloten uit de tweede wereldoorlog. Maar dat klopt natuurlijk niet. Want de gemodificeerde muggen zijn geen zelfmoordpiloten. Ze sterven niet bij hun aanval. De beet zal wel jeuken en de muggen blijven bloed slurpen
Maar ja ze mogen wel iets krijgen in ruil voor hun goede werk…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten