donderdag 22 december 2011

Energie besparen met een intelligentere thermostaat

In elk huisgezin is verwarming één van de grootste energieposten. Ga maar eens na voor hoeveel duizenden euro's je daar jaarlijks voor betaalt.
In de meeste huizen is er al duidelijk al wat gedaan om die kost beter onder controle te houden: verbrandingsketels met hoog rendement, dubbele of zelfs drievoudige beglazing, betere muur-, dak- of zolderisolatie enz.
Maar een belangrijk onderdeel in de regeling van de stookkosten is de thermostaat.
En ondanks het feit dat ook daar de elektronica al zijn intrede gedaan heeft, is dit nog altijd een weinig intelligent onderdeel van de verwarmingsketen.
De modernste types thermostaten die je in onze huizen vindt zijn al wel programmeerbaar en werken draadloos. Maximum- en minimumtemperatuur zijn instelbaar, verwarming aan/uit is variabel per 24u. te regelen en kan ook variabel per dag van de week geprogrammeerd worden.
Maar…
Met die programmeerbaarheid van de thermostaat is het meestal zoals met die van de vroegere videorecorder of de huidige digicorder: veel mensen krijgen dit niet goed onder controle of halen er bijlange niet uit wat er aan mogelijkheden inzit.
Ik ben er zeker van dat de meeste programmeerbare thermostaten zelfs niet geprogrammeerd worden.
En als ze al ooit eens geprogrammeerd zijn, dat die programmatie zelden of niet aangepast wordt aan de (weers)omstandigheden en de aan- of afwezigheid van mensen in huis.
Gevolg: een slecht of niet geprogrammeerde thermostaat wordt een bron van onnodige energieverspilling.
Het wordt (werd) dus hoog tijd voor een intelligente thermostaat. Eentje dat zichzelf regelt en zo energie spaart.

Mijn zoektocht op internet leerde mij dat zoiets op komst is. En er in Amerika al is: de Nest Learning Thermostat.




Deze veel intelligentere thermostaat dan de modellen die je bij ons vindt, gebruik je na de installatie eerst zoals een gewone thermostaat. D.w.z je regelt hem manueel hoger of lager, je schakelt hem aan en uit naargelang je het nodig vindt.
De Nest onthoudt echter uw regelingen en gaat zó zichtzelf programmeren.

De Nest meet niet alleen de temperatuur als factor om de ketel te sturen, hij detecteert ook de aanwezigheid en de beweging van mensen om de temperatuur in huis te regelen. Hij geeft aan hoe lang het zal duren om het huis op te warmen en hoeveel energie dat kost. En hij is via internet (WiFi) ook met laptop, tablet of smartphone op afstand controleerbaar en instelbaar.
Een technologisch wondertje van 250 dollar, dat wellicht binnenkort ook bij ons verkrijgbaar zal zijn.



Nest blijft leren

Hoe Nest werkt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten